От х:

Днес в x:

Засякоха мощни радиосигнали от дълбокия космос, следващи определен модел

Мистериозен радио сигнал от дълбокия космос следва определен модел, твърдят учени.

Мощните сигнали имат неизвестен източник и са най-необичайните засичани до момента от астрономите.

Изследователите и преди са налюдавали бързи радиоимпулси от дълбокия космос - част от тях дори повтарящи се.

Настоящите били забелязани от учените с помощта на телескоп в Канада и за тях е установено, че следват определен, повтарящ се модел.

Засега липсва обяснение за явлението, знае се само, че мястото, от което идват, е екстремно и необичайно. Възможните обяснения варират от извънземна цивилизация, изпращаща ни послание до звезда, превръщаща се в черна дупка.

Импулсите следват 16-дневен цикъл, появяват се и пак изчезват, преди да направят същото отново. В рамките на този цикъл, импулсите стават по-интензивни в продължение на 4 дни, като сигналите пристигат през час или малко повече, а след това изчезват за 12 дни.

Този модел е важен индикатор за характера на обекта, казват учените.

Смята се, че сигналът идва от покрайнините на масивна спирална галактика, на около 500 милиона светлинни години, но учените нямат представа за източника му.

Фактът, че сигналът се повтаря през определен период подсказва, че може би идва от бинарна система, тъй като за други космически обекти с подобно характеристики е установено, че са именно бинарни системи.

Възможно е обектът да се върти около звезда или черна дупка, а периодичните импулси да са индикация, че обектът се приближава до нас в тези моменти.

Възможно е ветрове или смущения от черната дупка да блокират сигнала през времето, в което той не достига до нас.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини