От х:

Днес в x:

Откриха средство за борба с рака и стареенето

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли идентифицираха молекулярен превключвател, който контролира имунен механизъм, отговарящ за хронично възпаление в организма, съобщава Юрик алърт. Резултатите от изследването ще допринесат за разработване на средства за борба със свързани със стареенето заболявания, като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Било установено, че протеинов комплекс, който е известен като инфламазома NLRP3 и отговаря за откриването на потенциална заплаха за организма и отключването на възпалителна реакция, може да бъде изключен чрез отнемане на малки количества молекулно вещество в рамките на деацетилиране. Свръхактивирането на инфламазома NLRP3 при ацетилиране (присъединяване на ацетилни групи) е свързано с редица болести, сред които множествена склероза, рак, диабет и деменция.

Протеинът SIRT2 е отговорен за деацетилирането на NLRP3. У двегодишни мишки с генна мутация, която не им позволявала да произведат инфламазома NLRP3, били открити повече признаци на възпаления, отколкото у нормалните им посестрими. Освен това гризачите с генна мутация имали по-голяма резистентност към инсулина.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини