От х:

Днес в x:

Над 1 млрд. лева може да събере България от здравните вноски на неосигурените

Ако България събере здравните вноски от неосигурените, тя ще има поне 1 млрд. лв. повече. Това заяви бившият вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев пред БНТ, съобщи News.bg.

По негови думи било абсурдно твърдението, че моделът на клиничните пътеки у нас е неефективен и лош.

"Хората, които непрекъснато говорят това, не предлагат модел за управление на качеството. Този модел трябва да се развива, но най-напред трябва да изпълни капацитета си", категоричен бе той.

Д-р Семерджиев, който беше обвинен за оказване на служебен натиск върху директорката на Агенцията по лекарства, напомни, че е бил оправдан на три инстанции, като на 15 януари е получил последната си оправдателна присъда. По тази причина вече се чувствал свободен да говори по здравни теми.

По негови думи катастрофата на фармасектора у нас е факт. Той подчерта, че българите плащат много повече за лекарства - 56% от парите за здраве отивали във фармацевтичния сектор.

Д-р Семерджиев посочи, че през 2017 г., когато е бил министър, е заварил липса на над 60 лекарства. Най-драстичният пример бил с инсулина, който хората обикаляли да търсят по Гърция и Турция, въпреки че той е бил платен по НЗОК. Аз овладях този процес почти за два месеца, изтъкна той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    На
    На този
    10 0
    16:40, 8 фев 2020
    На този простак само събиране на пари муе в акъла, дето го няма. Като бивш здравен министър, защо здравната реформа не върви и само се краде. Превърнахте лекарите в търговци и продадохте здравето на харата.
    • Go
      gost
      3 0
      01:53, 9 фев 2020
      Това за неплатените вноски в по-голямата си част е пълна лъжа. Когато човек живее и се осигурява в чужбина не дължи здравни вноски в България, но тъй като няма процедура да те отпишат задълженията ти се трупат и след като покажеш документ за това че си се осигурявал ти ги отписват. Так, че тия пари са от хора, които се осигуряват в чужбина и на практика не ги дължат.
Последни новини