От х:

Днес в x:

Учен обясни защо ние не чуваме извънземни радиосигнали

Човечеството не разполага с оборудване за изолиране и разшифроване на сигналите от радио и телевизионно излъчване на извънземни цивилизации, ако те достигнат до Земята, но наземните предавания също не могат да бъдат разбрани от такива цивилизации на фона на шума от Слънцето, заяви пред РИА Новости водещия изследовател от Научноизследователския институт по ядрена физика на Московския държавен университет, ръководител на научния и културен център SETI към Съвета по астрономия на Руската академия на науките Александър Панов.

Проектът SETI (Търсене на извънземна интелигентност) е общото наименование за проекти, реализирани от учени от различни страни с цел търсене на извънземен интелигентен живот. Основният такъв метод е търсенето на извънземни радиосигнали.

"За да се получават такива сигнали, са необходими приемници с астрономически мащаб, каквито човечеството в момента няма. Общата мощност на радиоизлъчване от Земята е сравнима с тази на Слънцето, което означава, че в радиовълните, излъчвани от нашата Слънчева система, може да се открие подозрителен радио шум. Но няма инструменти на Земята, които да са в състояние да отделят радио шума в поток от смислена информация", каза той.

Първите радио излъчвания на Земята започват през 1909 г., а масовото излъчване започва през 30-те години на 20 век. Така тези от радиовълните, които биха могли да преминат през йоносферата на Земята, са напуснали планетата преди малко повече от 100 светлинни години. В същото време размерът на Млечния път надвишава 100 хиляди светлинни години.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини