От х:

Днес в x:

Бащата на валутния борд Стив Ханке: България не трябва да влиза в еврозоната

Създаването на еврото е грешка. България не трябва да се присъединява към единната европейска валута, заяви бащата на валутния борд у нас професор Стив Ханке в интервю за програма "Хоризонт" на БНР.

Ханке критикува промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, чрез които в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, валутният курс подлежи на договаряне. Парламентът даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането ни в еврозоната.

„Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, каза Ханке.

Той смята, че не е изключено да има „тайно споразумение“, с което пред България да се поставят „дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната.

„Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза той.

Стив Ханке предупреди, че не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България и повтори тезата си, че не подкрепя идеята България да въведе еврото. Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (26)

  • 1
    Go
    gost
    5 -35
    12:48, 8 фев 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ха
      хас
      4 -8
      13:20, 8 фев 2020
      Той самият казва, че нема никаква разлика за бълга... Виж коментара
    • Ст
      Старшината
      19 -2
      15:20, 8 фев 2020
      Каун прост си ти бе келеш. За кво да влизам в тъпото ти евро ти кьорав ли си или просъо си си тъп по рождение.Оглрдай се колко вериги магазини са ти заеладяли пазара за храни и не само...като влезем в тъпото евро за колко време ще ни занулят...не че и сега не го праввт???
  • 2
    Да
    Дааа
    25 -3
    13:29, 8 фев 2020
    В европа сме. Обаче сме донори на мозъци. На евтина работна ръка. Донори сме на природни богатства. Нужни сме им да им бършем задниците на майките и бащите. Българина е в европа. Прав си дебил. Обаче заводи на същата тази европа плащат заплати като за африка. Обаче като си дебил няма как да го разбереш.
    • Ор
      орфей
      8 -20
      14:04, 8 фев 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ай
      ай пак
      22 -5
      14:19, 8 фев 2020
      Лека жена ли си ****** хулиган ли си не те знам. България беше държава със заводи и фабрики. Цели градове се изградиха и селяндурите като теб дойдоха в града. Имаше икономика кОвро долна. Има още хора които помнят. За едни банани и едно кока кола се продадоха българите.Най -голямото богатство което взимат западналяците това са децата. Обаче как да го обясня ка капут като тебе. Ти ще си останеш доживот капут. И нещо по- лошо. И детето ти ще е капут
  • 3
    Go
    gost
    4 -18
    15:21, 8 фев 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ст
      Старшинта
      17 -6
      15:35, 8 фев 2020
      Може да сме вмирисани партенки, ама поне сме служили в българска армия. А не като теб поредното ТО, дето дори не може да се определи от какъв пол е. Не ми обяснявай моля те неща който нито си ги живял нито си ги преживял. Като искаш евро ми ходи в Германия. Никой не те спира.
    • Го
      Гост
      9 -6
      16:00, 8 фев 2020
      Ало, старши, армия е имало в България преди да дойдат тъпите комунисти и да избият всички офицери с акъла си. После е започнало лизане на гъзове на началници и гавра с войниците. И така половин век.
    • Ст
      Старшината
      16 -1
      16:12, 8 фев 2020
      Така е гостенино. Но който е лизал може само да говори за себе си. И аз съм лизъл...но не и мъжки задници, а някой неща на нежния пол. Не съм комунист и никога няма да бъда. Ама да ме убеждаваш че това което се случва от 1989г. до сега е демокрация....е не е демокрация. А мутренска анархия.
    • До
      До gost
      11 -1
      16:47, 8 фев 2020
      Ще ти обясня подробно като за *********. Всичките пари които западаналяците дават за образование с които крадат наши момчета и момичета по вузовете си е кражба. Нашата държава не може да ги даватия пари понеже същите западналяци потдържат една шайка с която хем грабят България хем е омаломощават. Нима си толкова прост да си мислиш ,че капитала от запад идва да ти дава пари да ти възстановява държавата. Ей. *********. Капитала не дава. Капиталиста взима кавото може. Ако може и душата ще ти изкара. Най простият пример е с посочването на " корумпирания съдия ". А цяла България чакаше да посочят някой от ШАЙКАТА. Обаче шайката им е удобна за кражби на 3 милиарда за самолети. Още да ти обяснявам ли капут миризлив.
  • 4
    До
    Добре
    12 -1
    16:48, 8 фев 2020
    Добре го е казал г-н Ханке, но кой ще го чуе като управляващите са като кон с капаци. Мислят се много важни но много бъркат. Това нещо няма да им бъде простено от хората които ще превърнат в роби на ЕС. Не че и сега не сме, но ще бъдем финансово заробени. Менди, Горановци и Борисовци трябва да бъдат спрени.
  • 5
    Ев
    еврозона
    3 -7
    17:13, 8 фев 2020
    Добър знак е пищенето русоробите. Виж коментара
    • И.
      И.б.а.х
      10 -1
      18:15, 8 фев 2020
      Твойта ма.ма проста. 2 милиона българи избягаха а шайката на която служиш се хвали ,че няма безработица. Питай главатаря на шайката ако се върнат къде ще работят.
    • Ст
      Старшината
      4 -2
      19:11, 8 фев 2020
      Абе...еврозононов....мога да се хвана на бас че дори не знаеш от къде до къде се простира еврозоната Ама нали това е прословутата демокрация. Всеки да пише и кометира за щяло и нещяло. А съм и сигурен че даже кати клекнеш на кукукото се чудиш от къде да се изходиш по малка нужда защото не можеш да се определиж какъв пол си.
    • Ми
      Мирчо Спасов
      4 -4
      21:12, 8 фев 2020
      Слабоумен фатмак, мозъкът ти е изгладен от болшевишката ютия.
  • 6
    Ми
    Мирчо Спасов
    2 -2
    20:48, 8 фев 2020
    Госте , госте ако ми паднеш в ръцете !
    • Ст
      Старшинката
      3 -1
      21:40, 8 фев 2020
      Спасов....може да съм слабумен ...ама сам фатмак а ти дори не си и редник.....г-н ТО
    • Ми
      Мирчо Спасов
      4 -4
      22:30, 8 фев 2020
      Идиотът си призна, че е слабоумен. Айде марш в матушката, долен кирлив ватник.
  • 7
    Хе
    Херо Мустафа
    3 -1
    21:34, 8 фев 2020
    Той поне има мозък макар и изгладен , а ти и това нямаш !
  • 8
    Ст
    Старшината
    4 0
    22:02, 8 фев 2020
    Ооо Херо....👍 трябва ли да обясняваме на децата в каква заблуда живеят....явно не....да ги оставим да си живеят с GSM-те и да си мислят като напишат някоя друга глупост тук там колко са велики....Пишете...умувайте пожелавам ви успех. ...ние дъртите фатмаци че и малоъмни щв се оправим някак си ама вие младите дето нищо не сте видяли много ще ви заболи като се поосложнят нещата...а те усложненията идат...тогава да ви видя.
    • Сп
      Спасов
      2 -2
      22:33, 8 фев 2020
      Фатмаче, колко пишки си изпразнил с устата си ?
  • 9
    Ст
    Старшината
    3 0
    22:44, 8 фев 2020
    Спасов....нито една за разлика от теб ....Мире....скадураната ми тя освен аз и другите 999 от 66 полк те.....
  • 10
    Хе
    Херо
    4 0
    23:38, 8 фев 2020
    Старшинка ,не се ядосвай брат ,и ние ще се включим в състава на полка а Спаската понеже е импотентен само ще гледа, а след това и него .
  • 11
    Ар
    Арно
    4 -2
    00:10, 9 фев 2020
    Спокойно момчета! Никво еврО няма да има. Еврото започва да потъва скоро и Е.Ц.Б. отива към фалит. Дорде дойде време да обърнат лева ще се разкандардисат управниците ни. ( Онбашии ли са какви са незнам:)! )
  • 12
    Ка
    каун
    0 -1
    02:00, 9 фев 2020
    Фатмаците оправиха международното положение. Жалко,че ги пенсионират толкова рано защото кипят от енергия.

Още новини

Последни новини