От х:

Днес в x:

Караниколов: Преговаряме за завод с "Тесла"

България води преговори за евентуален завод в страната с компанията пионер в производството на електромобили "Тесла". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов. Той даде пространно интервю във в. "24 часа", в което обясни за амбициите на страната. 

"Имаме контакти, имаме писмена кореспонденция с тях, но нека те да се запознаят с България и да видат какво можем да предложим", заяви по темата Караниколов. 

Той дори уточнява, че страната ни има две цели - едната е да приюти завод за електромобили, другата - за производство на батерии и акумулатори. 

"С "Тесла" бихме започнали и производстовто на части, но за нас най-добре е завод за автомобили или за батерии и акумулатори."

Новината е изненадваща на фона на липсата на каквато и да било информация от компанията. През миналата година от там обявиха, че стъпват на пазарите в Източна Европа, най-вече в Словакия, Хърватия и Сърбия, но чрез отваряне на шоуруми и сервизи, не толкова чрез производствени бази. Последната такава беше открита в Китай. Строи се нова база и в Берлин. 

Със сигурност от "Тесла" имат планове за България - вече беше обявена една нова зарядна станция в страната - в Пловдив. Очаква се тя да бъда изградена през лятото на тази година. 

Караниколов коментира и неслучилата се мечта за завод на гиганта "Фолксваген" в България. Според него нищо още не е загубено, защото компанията не била обявила решението си окончателно. Припомняме, че България беше в шортлистата като възможни дестинации на новата база на фирмата, но всичко до момента говори, че VW са избрали конкурента - турския град Маниса.

"България остава на разположение. Готвим писмо, с което да ги уведомим как е приключила 2019 г., да им дадем актуалните икономически параметри за България. Но решението си е тяхно."

Източник: ClubZ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    Да
    2 -2
    13:22, 8 фев 2020
    Вие гоните каквито и да били инвестиций.
    Корупция и тъпия ви манталитет.
  • 2
    Гю
    Гюро
    3 0
    17:18, 9 фев 2020
    И ще пуснем мургавият електорат да работи там, щото читавите хора отдавна не са в България.
    Мъск ако разбере каква перспектива го чака у нас.....
Последни новини