От х:

Днес в x:

Вадят на светло парите на болниците и комплексните онкологични центрове

Болниците и комплексните онкологични центрове, финансирани от НЗОК, да се отчитат публично за медико-статистическите и финансовите си показатели, предвижда проект на Министерството на здравеопазването за изменение и допълнение на Наредба №1 от 2013 г. към Закона за лечебните заведения.

Разпоредбата касае всички лечебни заведения от посочените групи, независимо от тяхната форма на собственост, които се финансират от Касата и харчат публичен ресурс. 

Информацията ще се обновява на всеки три месеца и цели по-добро управление на публичните средства за здравеопазване и по-голяма прозрачност на дейността, капацитета и ефективността на изпълнителите на болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове. Така ще се повиши контролът върху предоставяните публични средства за здравеопазване.

Целта на проекта е да се въведе пълна прозрачност по отношение на постигнатите стойности на основни натурални и финансови показатели за дейността на съответните лечебни заведения, както и да се създаде възможност да се проследява в динамика тяхната промяна. По този начин ще се осигури съпоставимост между лечебните заведения отсъответния вид, ще се повиши нивото на информираност и ще се осигури обществен достъп до медико-статистическа и финансова информация за всички лечебни заведения от определените от закона групи, независимо от тяхната форма на собственост.

Това ще предостави възможност за ръководствата на отделните лечебни заведения да направят оценка на собствените си резултати, като повиши тяхната отговорност и стремеж да ги подобрят и направят съизмерими с най-добрите. Същевременно ще се повиши нивото на информираност на потребителите на медицинска помощ и ще се подпомогне тяхната преценка за вземане на решение за избор на изпълнител на медицинска помощ,  пише в мотивите  на проекта.

Очакван резултат от въвеждането на промяната е с публикуването на медико-статистическите и финансови показатели на съответните лечебни заведения за всяко тримесечие да се осигури постигане на по-добро управление на публичните средства за здравеопазване и по-голяма прозрачност на дейността, капацитета и ефективността на изпълнителите на болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове.

Очакван резултат е и повишаването на контрола върху предоставяните публични средства за здравеопазване.

Прилагането на Наредба № 1 след предлаганите промени няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, общинските бюджети и бюджета на НЗОК, нито до финансова тежест за лечебните заведения и за другите юридически и физически лица, които са длъжни да я прилагат.

След извършена преценка за съответствие с правото на Европейския съюз се установява, че обществените отношения, предмет на проекта на наредба, не са регламентирани в европейското законодателство. Уредбата на обществените отношения, предмет на проекта на наредба, е въпрос на национално решение и е от изключителната компетентност на държавите-членки по определяне на здравната им политика и по организиране и предоставяне на здравни услуги и медицински грижи.

Срокът за обществено обсъждане на предлаганите промени и 30 дни.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    да бе..да
    1 0
    07:27, 4 ное 2020
    Как ще крадат директорчетата!?Някои станаха милионери.

Още новини

Последни новини