От х:

Днес в x:

22 °C

Слушането на музика в колата пази сърцето

Шофирането често е сочено за основен стресов фактор в напрегнатото градско ежедневие. Редица проучвания сочат, че натоварения трафик и задръстванията, нервните шофьори, скандалите на пътя и борбата за паркирането вредят и на сърцето. И това не е случайно – във всеки един момент, на пътя нещата могат да се объркат фатално, а това носи допълнителен стрес и завишава риска от сърдечен удар.
Напрежението на пътя лесно поглъща водачите, особено по-неопитните или свръх емоционалните дами за волана. Ново проучване обаче сочи, че стресът в колата може да бъде преодолян само и единствено с помощта на музика.
В изследване от октомври 2019 г., публикувано в сп. Complementary Therapies in Medicine, учени разгледаха как музиката влияе на сърдечния стрес. Те избират пет здрави жени, на възраст от 18 до 23 години, които шофират отскоро. „По-опитните шофьори по-лесно се справят със стреса на пътя“, допълват те. Авторът на проучването Витор Енграсия Валенти отбелязва още, че за изследването са избрани само жени, тъй като предишни проучвания на екипа му, показват, че жените са по-чувствителни към слуховата стимулация.
Те накарали петте дами да шофират по един и същ маршрут, при едни и същи обстоятелства в два различни дни. Единствената разллика била, че вторият ден им пуснали инструментална музика в колата. За да преценят как стресът се отразява на жените, изследователите използват монитори за сърдечен ритъм, прикрепени към гърдите им. Така те наблюдават в рамките на два дни променливостта на сърдечната честота при шофиране. Променливостта (вариабилността) на сърдечната честота се отнася до промените в продължителността на сърдечните съкращения, които се случват в ежедневието. Променливостта на сърдечната честота се увеличава по време на релаксация и намалява по време на стрес.
След двата тестови дни екипът на Валенти установява, че променливостта на сърдечната честота е по-голяма, когато жените шофират с музика, което означава, че са по-спокойни. „По време на стресова ситуация симпатикусовата нервна система освобождава адреналин и норадреналин в кръвта, увеличавайки сърдечната честота и кръвното налягане. Затова хората със сърдечно-съдови рискове (затлъстяване, диабетици, високи нива на LDL холестерол) са по-уязвими от внезапна смърт, причинена от стрес“, съобщава Валенти.
В дискусията се включва и асистентът по кардиология от Zucker School of Medicine, Ню Йорк д-р Саджит Бхусри, който прави връзка между контролирането на стреса в колата и така наречения „синдром на разбитото сърце“. „Днес все повече и повече започваме да разбираме и анализираме концепцията за сърдечно-индуцирана болест, известна като синдром на разбитото сърце“, споделя медикът.

„Синдромът на разбитото сърце“ или стрес-индуцираната кардиомиопатия е медицинско състояние и перфектен пример за силата и уязвимостта на този орган на човешкото тяло. Определя се като силен емоционален или физически стрес, който може да доведе до слабост на сърдечния мускул. Хората със синдром на счупено сърце могат да изпитат симптоми, подобни на сърдечен удар, като болка в гърдите. Но състоянието може да се контролира, а сърцето се връща към нормалното си състояние до няколко дни или седмици.
В този смисъл музиката може да бъде особено подходящ помощник в грижата за сърцето. А каква да бъде тя? Редица проучвания сочат класическата музика за най-подходяща, защото не натоварва допълнително нервната система. В изследването си Валенти и неговият екип използват инструментална музика, отбелязвайки, че „езиковото съдържание в музиката има различно въздействие в зависимост от конкретния човек“.
„Освен това, в предишно наше проучване, доказахме, че инструменталната музика подобрява ефектите на антихипертензивните лекарства (медикаменти при артериална хипертония)“, допълва изследователя. Ето защо при ударна доза стрес релаксиращите инструментални мелодии доказано освобождават напрежението.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини