От х:

Днес в x:

Осем години от трагедията в с.Бисер

    Осем зими се извъртяха от мразовития снежен 6-ти февруари на 2012 година. От деня на страховитото бучене на талазите вода, излезли от пределите на язовир Иваново...

    В хасковски регион придошлите води на реки и язовири, след седмица проливни дъждове, отнеха живота на общо 11 души.

    Под хилядите кубици завинаги останаха шестима жители от с. Бисер.

    Водната стихия помете домовете на мнозина.

    Настанаха тъжни дни за бисерчани, докато се окопитят от ужаса. Изминаха месеци, докато селото започна да се възстановява. Властите помагаха, Червеният кръст помагаше, хиляди дарители от цялата страна се включиха в акциите в подкрепа на местните, хората си подаваха един на други ръка и помагаха на пострадалите. За тези, чиито разрушени от водните талази къщи бяха единствени, правителството помогна-възстанови ги. Новите домове обаче пробудиха раздори между съседите, настроиха приятели едни срещу други, започнаха сметки кой колко има, и защото да няма повече от този дето преди е имал по-малко...време разделно.

    Виновна е община Харманли за безстопанственост спрямо яз.Иваново и неизрядната му стена, която не е издържала под напора на водата, произнесе се съдът след години. Присъдата: общината да плати обезщетения за над 4 млн.лева на пострадалите и загубилите близки. За разплащането им от местната администрация потърсиха безлихвен заем от държавата.

    От три години насам хората в с. Бисер не отбелязват трагичната дата заедно. Не искат да си спомнят за черния ден.

    Само близките на загиналите почитат паметта им.  В тесен кръг.

    И все пак не всичко е в черни краски. През изминалото лято, например, младите от Бисер облагородиха зелените площи в центъра на селото с финансовата подкрепа на Община Харманли.
    Преди това улиците, тротоарите  и възловите места в Бисер бяха обновени със средства по проекта на местната администрация, спечелен по  Програмата за развитие на селските райони. 

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ма
      Майка
      17 -1
      14:06, 6 фев 2020
      Такива трагедии не трябва да се забравят, за да не се повтарят...
    • 2
      Ал
      Алфа ренегат
      10 -1
      19:17, 6 фев 2020
      Бог да прости загиналите в трагедията.Управляващите отговорни за това да получат справедливоста на всевишния.
    Последни новини