От х:

Днес в x:

Изложба за 135 г. от рождението на проф. д-р Асен Златаров в хасковската библиотека

    По повод 135-годишнината от рождението на проф. д-р Асен Златаров, Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Хасково представи изложба "Любов към труда, любов към истината, любов към народа". Посветена е на живота и научното дело на видния учен, химик и хуманист Асен Златаров.

    Личността и завета на проф. д-р Асен Златаров не са загубили през десетилетията своята актуалност, морална ценност и културна значимост. Неговото дело ни учи да бъдем будни, любознателни, трудещи се хора, но не просто за собственото благо, а за по-добро и развито общество, за прогрес на цялото човечество.

    На 15 изложбени пана се разказва за семейството, живота, личността, научното дело и писменото наследство на проф. Златаров. Голяма част от архивните документи и снимки са предоставени от Държавен архив - Хасково.

    В изложбените витрини тематично са подредени библиотечни материали от фонда на библиотеката, илюстриращи семейната история, научните трудове, обществено-политическите и научно-популярните статии, литературните и философските творби от Асен Златаров, както и част от литературата за него.

    По време на откриването на изложбата прозвуча "Автопортрет на Асен Златаров" по негови спомени, писма, документи, изпълнен от Наум Шопов, дигитализиран запис от фонотеката на Регионалната библиотека в Хасково.

    Слово пред присъстващите произнесе директорът на културната институция Кирилка Страшникова. Сред гостите на събитието бяха директорът на Държавния архив в Хасково Станислав Станилов и Деян Янев - директор на Езиковата гимназия в областния град, носеща името на знаменития хасковлия.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини