От х:

Днес в x:

Има ли риск от заразяване с новия коронавирус от пратки или продукти от Китай?

Получателите на пратки и писма от Китай могат да бъдат спокойни, че не са изложени на риск от заразяване с новия коронавирус 2019-nCoV, причиняващ смъртоносна пневмония. Това съобщи Световната здравна организация в профила си в Twitter, предаде ТАСС, цитирана от БНТ.

"Хората, които получават пакети от Китай, не са изложени на риск от заразяване с 2019-nCoV. Според досегашните анализи коронавирусите не живеят дълго по повърхностите на обекти като писма или пакети", уверяват от СЗО.

Американските здравни служби

Все още има много неизвестни за новопоявилия се коронавирус  2019-nCoV ) и как се разпространява. По-рано са се появили още два коронавируса, които причиняват тежки заболявания при хората - MERS и SARS. 2019-nCoV е генетично по-свързан със SARS, отколкото с MERS, но и двата са бетакоронавируси с произход от прилепи. Въпреки че не знаем със сигурност, дали този вирус ще се държи по същия начин като SARS и MERS, можем да използваме информацията от тези два по-ранни коронавируса, за да ни напътства. Като цяло, поради лошата преживяемост на тези коронавируси по повърхностите, има много малък риск от разпространение от продукти или опаковки, които се доставят за период от дни или седмици при температура на околната среда. Обикновено се счита, че коронавирусите се разпространяват най-често от дихателни капчици. Понастоящем няма доказателства в подкрепа на предаването на 2019-nCoV, свързани с внесени стоки и няма случаи на 2019-nCoV в Съединените щати, свързани с вносни стоки. Повече информация американските здравни власти дават на специален сайт за новия коронавирус.

Руски вирусолог

Теоретично има вероятност от заразяване със смъртоносния китайски коронавирус чрез колети от AliExpress, но все още не са потвърдени случаи на заразяване чрез поща, казва руският вирусолог проф. Михаил Шелканов от Учлището по биомедицина на Далекоизточния федерален университет .

"Превозвачът кихнал - капчици са попаднали върху повърхността на парапета. Минавате, докосвате парапета с ръка и след това докосвате лигавиците си: уста, нос, очи. И същото става, ако случайно капчици попаднат върху повърхността на пратка, изпратена по пощата", обяснява Щелканов пред Lenta.ru. Според него вирусът, попаднал на каква да е повърхност, може да оцелее до два дни - това зависи от влажността, температурата на въздуха, както и от пряката слънчева светлина.

"Тук всеки човек трябва да действа според своята подозрителност. Например, аз самият получавам колети от Китай", казва Щелканов. Той подчертава, че досега не е потвърден нито един случай на вирусна инфекция чрез пратка.

Русия, която граничи с Китай, впрочем се готви за пандемия от новия коронавирус. Това пишат днес руски медии. Руският търговец на дребно "Магнит" спря вноса на плодове и зеленчуци от Китай задари коронавирус. Това съобщават от компанията в понеделник, 3 февруари. "Магнит" спря доставките на плодове и зеленчуци от Китай на фона на заплахата от разпространение на коронавируса и трудната логистика. Китайските домати, чушки, мандарини, грозде и помело представляват около 3% от оборота на "Магнит" през 2019 година. От началото на годината компанията започна да внася тези стоки от други страни - Мароко, Израел, Турция, а също така увеличи покупките на руски зеленчуци, като напълно замести китайския внос", отбелязват от офиса на търговеца.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини