От х:

Днес в x:

Как би изглеждала Земята, ако океаните се изпразнят (видео)

Океаните покриват по-голямата част от Земята, включително най-дългата планинска верига и древните мостове, по които хората преминавали, за да достигнат други континенти.

В нов римейк на видео на НАСА от 2008 г. планетарният учен Джеймс О'Донахю показва как би изглеждало, ако цялата тази вода изчезне, разкривайки скритите три пети от земната повърхност.

О'Донахю работи в Японската агенция за космически изследвания (JAXA), преди това е бил в НАСА. За видеото той взема анимация, която физикът и аниматор на НАСА Хорас Мичъл създава през 2008 г. и прави няколко допълнения. Той редактира времето и добавя тракер, за да покаже колко вода се оттича по време на анимацията.

Докато океаните бавно губят вода, първите парчета скрита земя, които се появяват, са континенталният шелф - подводните ръбове на всеки континент.

"Забавих старта, тъй като изненадващо много подводни пейзажи се разкриват моментално на първите десетки метри", каза О'Донахю пред Business Insider.

Континенталните шелфове включват някои от сухопътните мостове, по които ранните хора преминават, докато мигрират от континент към континент. Преди десетки хиляди години нашите предци са можели вървят пеша от континентална Европа до Великобритания, от Сибир до Аляска и от Австралия до островите, които я заобикалят.

"Когато настъпил последният ледников период, много океанска вода била заледена на полюсите на планетата. Ето защо съществували тези мостове суша", каза О'Доногуе. "Всяка от тези връзки давала възможност на хората да мигрират и когато ледниковата епоха приключила, водата ги покрила."

Премахвайки тази вода, анимацията предлага поглед към света на нашите древни предци.

Тя също така показва най-дългата верига от планини на Земята, която се появява след като морските нива спадат с 2000 до 3000 метра. Това е било насред океана, което се простира на 60 000 километра през целия свят. Над 90 процента от него е под вода.

Вулканичните планини се издигат по цепнатините, където тектоничните плочи на Земята се срещат, а разтопената скала се издига изпод кората.

След като анимираните океани спаднат с 6000 метра, по-голямата част от водата изчезва. Но са необходими близо още 5000 метра, за да се изпразнят най-дълбоките места на Марианската падина.

"Харесва ми как тази анимация разкрива, че океанското дъно е също толкова променливо и интересно в своята геология, както континентите", каза О'Донахю. Изпразването на моретата разкрива не само "не само океанското дъно, но и древната история на човечеството", допълва ученият.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини