От х:

Днес в x:

Адвокат Марковски: ОАЕ не могат да екстрадират Божков

Екстрадирането на г-н Божков може да се случи единствено в хипотезата на договореност между България и ОАЕ. Това заяви адвокат Димитър Марковски пред Bulgaria ON AIR по повод задържането на българския бизнесмен в Обединените арабски емирства.

Той обясни, че до момента няма изготвен договор за правна помощ и сътрудничество, който да е валиден, да е разписан и да поражда правни последици. Имало единствено проектодоговор, който обаче все още не е факт.

Марковски прогнозира, че ако договорът все пак бъде подписан, ще последва дълга и сложна процедура. По негови думи ОАЕ не могат да екстрадират Божков по силата на такъв договор.

Предаването на Божков може да се случи само на базата на доброволни договорености между съдебните власти на двете страни, обясни адвокатът.

Запитан колко време може да остане задържан в ОАЕ българският бизнесмен, Марковски подчерта, че той не може да бъде държан, докато не бъде подписан такъв договор, защото това би било драстично нарушаване на човешките права.

Относно повдигнатите седем обвинения спрямо Божков - за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство, престъпление по служба и ръководене на организирана престъпна група, юристът посочи, че общият проблем е свързан с правилата за организирането и провеждането на Националната лотария.

Националната лотария сама си е избрала да не плаща върху общата сума на постъпленията от продажбата на лотарийни билети за разлика от Държавната лотария, обясни той. По негови думи по този начин се формира огромна щета за републиканския бюджет.

По отношение на продължаващата акция по изземване на колекцията от антични артефакти на Божков Марковски подчерта, че Законът е въвел строги правила за съхранение на културни ценности.

Не може просто човек да започне да събира такива ценности, това става под строг регламент, обясни адвокатът.

Той посочи, че в момента се изготвят специализирани експертизи, които да отговорят за автентичността на всеки един предмет.

Адвокатът не изключи възможността да се стигне до повдигане на допълнително обвинение.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ад
    адвокат
    5 0
    13:02, 3 фев 2020
    Клоунът Гешев ще си замине заедно с недоразумението Борисов.
  • 2
    Ра
    Рали
    3 -2
    14:23, 3 фев 2020
    А тарикатът Божков - ни лук ял,ни лук мирисал?Не свършиха ли вече тези времена...
    • И
      И
      0 0
      23:44, 4 фев 2020
      Президентска държава! Това е спасението,но
      българина е робско чедо “с дирите стидни от хомота стар”!
Последни новини