От х:

Днес в x:

Още 102 контейнера с италиански боклук отлежавали на пристанище Варна-запад

Районната прокуратура във Варна започна проверка на още 102 контейнера с отпадъци от Италия, складирани на пристанище Варна-запад.

Новите 40-футови контейнери са били установени при разследването по образуваното досъдебно производство на 16 януари. Делото е по повод разтоварени на варненското пристанище 25 контейнера на 9 октомври миналата година.

Изпращачът на новите 102 контейнера е същият - фирма "Дентиче пантелоне" от град Салерно. Същият е и получателят на товара - фирма "Блацион" ООД, която е регистрирана в София.

Започналият днес оглед трябва да установи дали отново има разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите. Товарът е заявен като пластмаса и каучук.

Тези 102 контейнера също са с режим на временно съхранение до 90 дни. Срокът на временното съхранение обаче е изтекъл. За 28 от тях е постъпило и искане за реекспорт от превозвача "Maersk", транспортирал контейнерите до морската столица.

Втората пратка с италиански отпадъци започва да пристига на 21 октомври миналата година. Тогава са разтоварени на пристанище Варна-запад 29 контейнера. На 6 ноември – други 28, на 22 ноември – 20, а на 29 ноември – още 25 контейнера. 

При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук в присъствието на наблюдаващия делото прокурор от Районната прокуратура във Варна,  представители на РИОСВ, митница и МВР се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови. Тогава беше установено също, че италианският боклук не е транспортиран във вакуумирани бали, както се изисква по закон.

Досъдебното производство за контейнерите с отпадъци от Италия, което се ръководи от Районната прокуратура във Варна, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в изпълнение на  разпореждане на главния прокурор на Прокуратурата на Република България Иван Гешев. След разпореждането административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна определи надзорен прокурор, който  оказва методическа помощ и следи за срочното и качественото изпълнение на разследването.

Представителят на Апелативната прокуратура във Варна днес също участва в огледа на новите контейнери.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини