От х:

Днес в x:

Парламентът реши България да се откаже от еврото, ако не договори влизане при сегашния курс

ългария ще се откаже от присъединяване към еврозоната, ако не успее да договори влизане при сегашния фиксиран валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на "Дневник" в парламента днес.

Цяла сутрин той и управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев провеждаха консултации с партии в парламента, за да се създадат гаранции, че курсът няма да бъде променян. Всички парламентарни сили без БСП подкрепят отделно решение на Народното събрание в тази посока, което бе прието извънредно в 13.10 ч. днес (четете по-долу).

"Ако не се договорим при този курс, значи няма да влезем", каза Владислав Горанов в обяснение какво включва решението, което по същество дава фиксиран мандат на финансовия министър и управителя на БНБ. Според Димитър Радев са налице всички политически гаранции, че курсът няма да бъде променян.

Задължения

До решението се стигна заради създал безпокойство нов тескт в Закона за БНБ, според който други държави на практика ще могат да искат промяна на курса от датата на участие на България в механизма ERM II - т.нар. чакалня за еврозоната, която се очаква да бъде от края на април т.г. Той е задължително изискване за членството на България в ERM II и ще бъде гласуван на второ четене от бюджетната комисия днес. Безпокойството е, че теоретично се дава възможност за натиск за обезценка на лева.

На въпрос на "Дневник" дали ако други държави поискат курсът да бъде променен, а финансовият министър и управителят на БНБ не успеят да ги убедят да остане същият, България ще се откаже от еврозоната, Владислав Горанов каза: "Точно така."

Новият текст от закона за БНБ, създал безпокойство след внасяне тихомълком и без обяснения от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, гласи: "Считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ), официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г., и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз."

Решението, което е внесено днес от депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", се състои от две точки. Според първата се дава мандат на финансовия министър и управителя на БНБ да предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1.95583 лв. за едно евро. Според втория България не участва в механизма ERM II (без който няма как да се присъедини към еврозоната - бел. авт.) при централен курс между еврото и лева, различен от 1.95583 лв. за едно евро.

След един час дебати в 13.10 ч. решението бе прието с 140 гласа от четирите партии. Двама депутати от "Атака" гласуваха "против", а 66 от БСП - "въздържал се".

Мнения

Ден по-рано в парламента имаше извънредно заседание на председателския съвет, на което опозицията е поискала гаранциите за запазване на курса да бъдат записани в текста от Закона на БНБ. Защо се е стигнало до вариантът това да бъде в решение на парламента - не се разбра. По правилник решенията на парламента са задължителни за изпъление.

В пленарната зала зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП обяви, че начинът, по който се вземат решенията, руши доверието на гражданите в този процес. Според него се създава впечатление, че решението е за вътрешна употреба, а законът - за европейските партньори. Заради което предложи и двата проекта - на промени в закона и на решение, да бъдат оттеглени за няколко дни, а текстовете от тях да се запишат в законопроект, който БСП ще подкрепи.

Според колегата му Румен Гечев не е важно как се влиза, а как се излиза от ERM II, а за това никой не можел да даде гаранции. Той цитира резолюция и обясни, че накрая на преговорния процес участниците запазват право на конфиденциална процедура по преразглеждане на централните курсове, заради което българската страна нямала думата. Възрази му зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев, че е чел резолюцията и че БСП спекулира, заради което помоли социалистите да не рушат доверието.

"С това даваме сигнал на нашите партньори, че искаме да влезем в еврозоната, но не на всяка цена; не и при промяна на курса. Без нов акт на Народното събрание никой не може да промени курса", обяви Цонев.

От ГЕРБ призоваха БСП да не подбуждат недоверие у българските граждани към финансовата стабилност.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иван
    3 -1
    12:07, 31 яну 2020
    България,трябва да се откаже,не е в състояние с този курс да се справи.Трябва да се договори за 1:1 иначе няма смисъл в голяма загуба ще сме,а и народа.
Последни новини