От х:

Днес в x:

Трайно влошен индекс за качеството на въздуха в Хасково. Защо?

Изображение 1 от 2

    Редовно получаваме от наши читатели скрийншотове и линкове към различни приложения и сайтове, които показват тревожно или даже опасно замърсяване на въздуха в Хасково. На нашия сайт също имаме карта, на която замърсяването се отчита в реално време.

    И ето, днес всичките сензори на нашата карта показват зелено - няма замърсяване. И е логично да няма, след като имахме ветровит ден и въздухът ухае на пролет и на свежо.

    Въпреки това на същата тази наша карта, а и на другите източници на информация за качеството на въздуха, два от сензорите светят в оранжево, третият - в червено тази сутрин. Защо? Какво означава това AQI, което предупреждава, че качеството на въздуха не е добро (за чувствителните групи в оранжево, и даже за всички - в червено).

    Замърсителите, които участват в изчислението на AQI
    PM2.5 - фини прахови частици под 2.5 микрона (осреднена 24-часова стойност) 
    PM10 - фини прахови частици под 10 микрона (осреднена 24-часова стойност) 
    CO - въглероден оксид (осреднена 8-часова стойност)
    SO2 - серен диоксид (осреднена 1-часова стойност) 
    SO2 - серен диоксид (осреднена 24-часова стойност) 
    O3 - озон (осреднена 8-часова стойност)
    O3 - озон (осреднена 1-часова стойност) 
    NO2 - азотен диоксид (осреднена 1-часова стойност)

    Картата на замърсяването на въздуха показва отчетите на 3 сензора за PM2.5 и PM10. Това, че в момента стойностите са почти нулеви, не променя факта, че през последните 24 часа са надхвърляли многократно здравословния праг.

    И така е почти всеки 24 часа - повишението започва около 17-18 часа и достига до пик около 10 часа вечерта. След полунощ стойностите падат почти до нулата, за да скочат отново до опасни висини около 9 сутринта.

    Ние не сме експерти, разбира се, но погледнахме за ветровете. И наистина, те могат да бъдат видени в реално време и по дати, заедно с още много изобилна метеорологична информация. Но успяхме да видим само, че в района на града през последните дни около 10 вечерта е било доста тихо в сравнение с ветровете в радус 20-30 км от Хасково. Така че загадката с нощните емисии на фини прахови частици не е разгадана.

    В допълнение, AQI е американският индекс за качество на въздуха. Европейският съюз има друга методика за изчисление, Великобритания - друга. Рискуваме да се замотаем сериозно в цифри и формули. Разбираме обаче, че много хора и много институции са сериозно ангажирани с качеството на въздуха навсякъде по света. А в Хасково?

    Във всеки случай днес можете да дишате с пълни гърди и да проветрявате спокойно. 

    Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Как не ви е срам да правите внушение, че е мръсен въздуха в Хасково от извадка без никакво изследване и без никакав държавен орган да го е казал да лъжете хората. Тоя журналист който го е написал е голям Глупак!!!!!
      От американски сайт вземате данни за хасково Малумни ли сте вие бе Хасково нет???? И лъжете хората
      • Ха
        Хаха
        8 0
        09:22, 31 яну 2020
        Кое му е страмното да се пита защо? И в момента светят две червени и една лилава станции в Хасково. Цък на карта на запрашеността горе на сайта. Срамно е, че отговор няма от официалните служби. Не знам, не чух, не видях...
      • Не
        Не ама да
        4 0
        12:27, 31 яну 2020
        Ми те държавните органи и за Чернобил нищо не казваха повече от две седмици и парад направиха под радиоактивния дъжд. Тогава държавните органи бяха замерили и си мълчаха. Сега само си мълчат. Между другото не си коректен, сайтът е германски, индексът, който показва е на една по-напреднала държава с по-голяма територия и по-голям дългогодишен опит със замърсяванията и тяхното влияние върху човешкото здраве - САЩ.
    • 2
      Ив
      Иво
      4 0
      09:56, 2 фев 2020
      Незнам кой какво пише ,но питам Хасковлии не виждат ли при тихо време какъв смог има над града.Качете се по нависоко и ще видите. А също и не усещате ли миризмата на дим и бакелит? Че има задимяване има, но въпроса е вземат ли мерки отговорните институции? Правят ли нещо по въпроса? Ако не правят, трябва ние гражданите да протестираме и да отстояваме правото си да дишаме чист въздух.
    Последни новини