От х:

Днес в x:

Класифицират 2308 язовира в Хасковско в три степени на опасност

    Започва класификация на язовирите за степентта им на опасност. Класифицирането ще е в три степени, като третата ще е  на най-ниска опасност.

    Степенуването ще извършат нарочно създадени комисии под шапката на областните управи. В тях ще влизат представител на държавния метрологичен контрол, пожарната, експерти от съответната областна администрация и съответната община, на чиято територия се намира водоемът. Темата беше обсъде днес по време на работната среща между областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор инж. Петър Горновски.

    Комисията за класифициране ще бъде създадена веднага след обнародването на „Наредба за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях и за осъществяване на контрол за техническото им състояние“, която беше актуализирана наскоро.

    Хасковска област е територията с най-голям брой изкуствени водоеми в страната. В региона има има 2308 язовира.

    След минаване на класификацията, информацията ще се предостави на собствениците на язовирите, които в по-голямата си част са общините.

    Данните ще се използват в процеса по класификация и прехвърляно на язовирите към Държавното предприятие. В област Хасково все още няма нито един язовир, който да е предаден от общините на държавата, уточниха от областна администрация. Документи обаче се окомплектоват на много места, включително и в община Хасково. Прехвърлянето ще стане след решение на Общинските съвети.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ви
      Видин видов
      0 0
      12:04, 30 яну 2020
      Главния пожарникар защо не си гледа пенсията. Дали е малко.
    Последни новини