От х:

Днес в x:

Земетресение до Измир с магнитуд 5,1 се усети у нас

    Малко след 14 часа днес земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер разтресе Западна Турция. Огнището на труса е било в района на Измир, на 16 км от град Къркагач, с дълбочина 11.8 км, сочат данните на истанбулската сеизмологична обсерватория Кандилли. Според информацията от Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд от 5,0 по Рихтер. Засега не се съобщава за жертви.

    При силно заметресение нищо не можеш да направиш. Това е природно явление, срещу което не може да върви човек и не може да предвиди явлението. Най-доброто, който в ситуация на силно земетресение можем да сторим за себе си, е да запазим самообладание и да си спомним всички правила, който сме чували и знаем за действие и безопасност. Това съветват служителите от Сеизмичната станция в Димитровград. Тя е една от 12-те станции, които работят на територията на страната и подават информация към общата база данни.

    Сеизмографът, с който се засичат данните, е английско производство. В станцията в Димитровград е монтиран през 1978 година.

    Георги Вълчев от Сеизмичната станция показва и данните от силното земетресение в Измир от петък с магнитут 5,4. При него имаше жертви и много разрушения.

    При земетресение първото, което прави, е да си изпълни задълженията и да разбере как е усетено то.

    Региона на Хасково по Марица е сеизмична зона. Най-добрата превенция за предпазване живота на хората е качественото строителство, казва опитният служител на станцията в Димитровград. Той е на тази служба близо 40 години. Един от най-тежките му спомени от преживяно земетресение е от студентските му години -земетресението край Вранча. Спомня си 1977 година, март месец, спомня си че е било някъде към 9.20. Бил със счупен пръст на крака, когато започнало да се клати общежитието на Пощенския институт. „Уж бях със счупен крак, а първи отидох до прозореца. Тогава се усетих, че се намирам на третия етаж и спрях. Но  видях една от най-страшната гледки в живота си: как огромни дървета се клатеха така, сякаш се движат. Тръпки ме побиха“

    В ситуация на земетресение най-страшна е паниката, казва и сеизмологът Йонка Григорова, и добавя, че жертвите се дават основно в суматохата, която настъпва. Затова трябва да се действа спокойно и последователно. Да се спазват правилата: да не се излиза навън по стълби, да не се качваме в асансьор, да не излизаме на тераса, ако сме навън, да сме на място далеч от сградите.

    „Няма срамно при земетресение да се скриеш под масата. Това място със сигурност е доста безопасно при такава ситуация и може да спаси живота ти“, добавя и Георги Вълчев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини