От х:

Днес в x:

Радев: Институциите се обезличават, нужна е промяна на модела

ретата година от мандата като президент продължи отговорната ни мисия - да отстояваме правовата държава и интересите на гражданите, да задаваме важния ред по важни теми и обществено-значими каузи, да работим за модерното развитие на България и да отстояваме българския интерес.
 
Това отчете пред медиите президентът Румен Радев за третия си мандат заедно с вицепрезидента Илиана Йотова.
 
"Няма да превръщам отчета в самопохвала, оценката я даде обществото", каза Радев и посочи, че ще се спре по-малко на това какво е направила президентската институция през изминалата година от третия мандат, а повече ще говори за своите приоритети занапред.
 
В отчета какво е свършено попаднаха двустранните срещи на президента по света, инициираните промени за промяна в изборното законодателство, развитие на въоръжените сили, младежка и социална политика."Президентската институция все по-уверено задава дневния ред и последният пример е започването на усъвършенстване на изборното законодателство. През годината е поддържан активен диалог с гражданите и институциите, отстоявано е върховенството на закона и укрепването на държавността, "макар консултативния съвет, свикан от мен за реални мерки срещу корупцията, да не постигна консенсус, но моите констатации и предложения стават все по-актуални".
 
Радев постави акцент върху наложеното вето на 7 закона, като бариера на нарушаването на законите, и инициираните срещи относно избора на главен прокурор и повишаване на независимостта на съдебната власт за решения и промени. Дебатите са в ход, посочи президентът.Радев добави и борбата му за преодоляване на бедността и неравенството, срещи с работодателски и браншови организации, настойчивост за развитието на въоръжените сили, поради което е подписан договор за нов изтребител, "макар и засега от орязани способности" и стимулиране на мотивацията на военнослужещите и социалния им статус.
 
Президентът се спря на водената от него външна политика и прецизно формулиране на българския интерес, посочвайки тезата си, че НАТО не трябва да е съюз между производители и купувачи.
 
След като изброи какво е направено през изминалата трета година от мандата, Румен Радев посочи и какви ще са приоритети му през четвъртата година.
 
"Приоритети ми не са самоцел, а функция от политическо и социално-икономическо развитие на страната и правомощията на институциите. Днес все по-често се задават въпроси - защо въпреки заделянето на повече средства в секторите, България продължава да бъде на последно място в ЕС по качество на живот, защо колабират цели обществени системи и се борим за вода и въздух, защо се унищожава природата, живеем от криза в криза, а бедността и неравенството продължават да се задълбочават, защо България продължава да се топи, а много българи напускат страната", анализира президентът.
 
Радев продължи: "Каквито и икономически и социални модели да се прилагат, усилията за подобряване на качеството на живот ще са обречени, ако не се промени начинът на управление и политическата среда, а основните проблеми са липса на върховенство на закона и реално разделение на властите, безнаказана корупция, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес, еднолично разпореждане с бюджета и обезличаване на институциите, отслабен суверенитет. "Допуснахме тези проблеми през годината да се задълбочават, изборният процес се опорочава, допуснахме и срастване на партия с държава".
 
Радев посочи, че в новата година от мандата ще се бори именно срещу тези неща.
 
"Ще положа усилия в няколко важни направления. Първо - възстановяване на доверието в изборния процес, сто процента машинно гласуване, ограничаване на купения и контролиран вот, ще продължа с дебата за иницииране на промени в Конституцията, целящи повишаване на независимостта на съдебната власт, подобряване на баланса между институциите, усилията в борбата с корупцията, като ще бъда бариера пред лобисткото законодателство.
 
Държавният глава увери, че ще съдейства с всички средства КПКОНПИ да се превърне в активен орган за установяване на несъответствие на доходи и разходи, както и и за въвеждане на електронно управление. Трети приоритет остава националната сигурност чрез реализация на проектите за модернизация, привличане на чуждестранни инвестиции и защита на правата на българските общности зад граница.
 
Румен Раде отбеляза, че не разполага с преки инструменти да реализира политики, но това са неговите приоритети.
 
"Има редица тревожни въпроси, които налагат дебат. Адекватни ли сме срещу демографската катастрофа, основният риск за бъдещето на страната, и имаме ли амбицията да преодолеем демографски теми. Перспективата е устойчиво стоене на дъното на Европа.
 
Някой пак ще каже, че президентът е черноглед и песимист, напротив аз имам високи амбиции за България. Ние можем и трябва да превърнем страната в нормална европейска демократична държава с върховенство на закона, с пълноценни и демократични институции, сигурни доходи за гражданите и зелена икономика, с качество на инфраструктурата. "Но аз съм и реалист и вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила", каза още президентът.
 
По думите му "имаме спешна нужда от преосмисляне на приоритети и програми, най-важният залог обаче е инвестицията в хората".
 
"Затова в рамките на КСНС ще търся консенсусни решения за законови организационни и финансови механизми в три основни области - образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.
 
Образованието трябва да се превърне в стратегически национален приоритет и е нужен прелом в образованието - учители, форми на обучение. Педиатрията трябва да се превърне в привлекателна специалност, както и здравеопазването като цяло, защото хората виждат големия контраст - как се раздава милиарден излишък и как се източва НЗОК. Трябва да се търсят решения и за доходите на българските пенсионери", каза в заключение президентът Румен Радев.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини