От х:

Днес в x:

Общественият посредник Расим Муса: Работих за гражданското общество, оттеглям се!

На предстоящата на 30 януари 2020 г.сесия на местния парламент в Община Кърджали обществения посредник Расим Муса ще представи отчета си за мандата 2015-2019 г.Специално за медиите той подготви резюме,което публикуваме в пълния му текст:

Д О К Л А Д- РЕЗЮМЕ

ЗА ДЕЙНОСТТА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ПОСРЕДНИК

НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ 

ЗА 2015  - 2019  ГОДИНИ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ      СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

          Институцията Обществен посредник на Община Кърджали започна второто десетилетие от своята работа. Тя бе инициирана от неправителствения сектор в областния център и натоварена с надеждите да бъде неотменна част на гражданското общество. Идеята да се учреди институцията Обществен посредник в Община Кърджали се посрещна радушно от кмета инж.Хасан Азис и тогавашния Общински съвет. Общественият консенсус позволи Кърджали  да бъде една от 24-те общини в страната, която има такава институция. Не случайно и първият обществен посредник на Община Кърджали  бе избран с пълен консенсус от политическите сили, представени в местния парламент.

 Създадохме добри взаимоотношения на доверие и разбирателство с общинското ръководство , общинската администрация, ръководителите на почти всички представителства на правителството и неправителствения сектори . Държа на обратната връзка по вече решени случаи, за да се установи траен позитивен резултат. Целта  е с добро съдействие и добри стъпки, като обществен посредник да   успея да защитя неотменните права на гражданите,  за да е налице и готовността на самите граждани да участват в управлението на общината и обществото.

          Надявам се , че през изтеклите пет години съм успял да бъда максимално полезен посредник в решаването на възникнали спорни въпроси между граждани и общината и други държавни, частни и др. институции. Опитах се да служа честно и всеотдайно!       

Убеден съм ,което го споделих  и в концепцията си: ” Обществения посредник в Община Кърджали има задачата да подобри взаимоотношенията между институциите и гражданите и да способства за увеличаване на личната сигурност, ограничавайки произвола, грешките и мудността в действията на администрацията. Общественият посредник е призван да съдейства за уреждане на споровете между администрацията и гражданите ”.

             Някои се затрудняват да разберат простата истина, че Общественият посредник  не е за да води войни , а точно обратното да разрешава споровете, да предотвратява възможностите за това и едновременно да увеличава взаимното доверие между гражданите и служителите в общинската администрация. Само така ще създадем истинско активно гражданско общество , което ще участва както при оформянето на общинската политика така  при реализацията и отчитането на изпълнението й .

            Настоящият годишен и цялостен отчет е изготвен на база на постъпилите при Обществения посредник на Община Кърджали жалби и сигнали на гражданите и техните организации от избирането ми  до 31.12.2019 г.

I. СТАТИСТИКА

          Структурата на доклада е съобразена с последователността, посочена в чл. 37, ал. 1 Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на  община Кърджали.  

         Дейността в цифри:

         -Приети, изслушани и консултирани граждани – 212

         - Подадени жалби и сигнали– 58

         -Становища с предложения и препоръки – 51

         -Жалби в процес на разглеждане –5       

          Според естеството на възникналите проблеми жалбите се отнасят до  общински дейности посочени в Приложение № 1  .        

          През 2019 г. тенденцията към намаляване на броят на жалбите, сигналите и предложенията се запазва.Постъпили са 58 жалби,сигнали и предложения в офиса на Обществения посредник. Положително решени са 38 от тях или 65,52%. Даден е отрицателен отговор на 7 броя, което е 12,07 на сто. В процес на изпълнение са 5 или 8,62 %.

         Намалението на жалбите и сигналите е в резултат на повишената информираност за правомощията на обществения посредник, постигната чрез изнесените приемни и редовните контакти с представители на граждански сдружения и организации. Предварителната осведоменост кога общественият посредник има право и може да съдейства, ориентира жалбоподателите в определени случаи да се отнесат чрез наша помощ  директно към националния омбудсман и други компетентни институции.

          И тази година бе продължена традицията да се провеждат изнесени приемни на Обществения посредник в община Кърджали. При тези посещения провеждам както индивидуални така и общи срещи за уточняване на проблемите, които искат да поставят за решаване  местните жители.

             През мандата   2015-2019 г. :

             Дейността в цифри:

   

         -Приети, изслушани и консултирани граждани – 1500

         - Подадени жалби и сигнали– 430

         -Становища с предложения и препоръки – 410

         -Жалби в процес на разглеждане –5       

          Според естеството на възникналите проблеми жалбите се отнасят до  общински дейности посочени в Приложение № 2 .

         Както се вижда от приложението   сме реагирали по 430 писмени жалби, сигнали и предложения на жители на Община Кърджали. Сред тях са и молби на граждани на съседни общини, където липсва институцията Обществен посредник. Положително решените проблеми са 272 или 63,26%. Отрицателен отговор са получили 67 жалби и сигнали.Даден е съвет или са насочени към друга институция са 56 случая. Едва  6,51 на сто от жалбите са останали нерешени , поради това,че са неоснователни.

            През първата година от мандата ми -2015 г.  -Заведените жалби, сигнали и протоколи са 86. Изготвените становища с предложения и препоръки са 80.

            През 2016 г. са подадени  - 106 жалби и сигнали на граждани, в това число и съставени протоколи по устни сигнали. Положително са решени 42.4% ,а отрицателен отговор е даден на 16,1%,. Насочени към друга институция са 17,9% от жалбите

           През 2017 г. са подадени - 92 жалби и сигнали на граждани,в това число и съставени протоколи по устни сигнали. Положително са решени 55% ,а отрицателен отговор е даден на 3%,. Насочени към друга институция са 13% от жалбите. Нерешени са 7,5 % от случаите.

           През  2018 г. са подадени  -81 жалби и сигнали на граждани, в това число и съставени протоколи по устни сигнали. Положително са решени 69,1% ,а отрицателен отговор е даден на 16,1%,. Насочени към друга институция са 6,15% от жалбите. Нерешени са 2,5 % от случаите.

ІІ.ПУБЛИЧНА ДЕЙНОСТ , ИНСТИТУЦИОНАЛНО УКРЕПВАНЕ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИНСТИТУЦИИТЕ

          Целенасочено положих  усилия за укрепването на институцията при активно посредничество между гражданите и техните организации и местната  власт  в Община Кърджали.

 Работих за  създаването на организирана форма на партньорство с неправителствените организации, работещи на територията на общината. Подготвих регистър на НПО–тата, желаещи съдействие от страна на местния обществен посредник  при осъществяване на своята дейност.     

Общественият посредник на община Кърджали, заедно с председателя на ОС на БЧК доц.д-р Тодор Черкезов бяхме координатори на дарителската кампания „Дари  празник на баба и дядо”на Националния омбудсман Мая Манолова, през  2016г, 2017, 2018 и 2019 год. . В резултат на което бяха  набрани средства и  бяха разпределени повече от 450 пакета с хранителни продукти .Те бяха насочени към нуждаещи се от Домашен социален патронаж и други нуждаещи се .Чрез Областния съвет на БЧК даренията достигнаха до незрящи социално слаби жители на областта.Общественият посредник също предостави част от дарението на жалбоподатели в тежко материално положение. 

        По инициатива на обществения посредник  и със съдействието на акад. Христо Григоров – Председател на БЧК,  бяха осигурени палта,мъжки и дамски костюми, постелъчно бельо,детски дрешки и играчки .Със съдействието на община Кърджали  и областното ръководство на БЧК те бяха разпределени между Дома за възрастни хора, Дом „Майка и дете”,  Къща  от семеен тип и три защитени жилища, в 11  кметства - за социално слаби граждани.  На сектор  „Управление при ОМП”  за евакуации и бедствия бяха предоставени 5 комплекта постелъчно бельо, дюшеци, възглавници, юргани.

         През  всичките години продължиха усилията на Обществения посредник  по укрепването на институцията в българското местно самоуправление. Това изисква поддържането на активни контакти с останалите действащи местни омбудсмани в България, както и с националния омбудсман . По приет план организирахме  работни  срещи на местните обществени  посредници с националния омбудсман в различни общини  в това число и в Община Кърджали  2016г и 2019 г.

  Организираха  се и прием на граждани от общината и областта.

          

На 14 септември 2015г. се  учреди отличието  „За гражданска доблест ”.  Целта е чрез отличието „ За гражданска доблест ” да се активизират проявите на граждански инициативи на кърджалийци в служба на обществото.

След консултации с представители на неправителствени организации за 2015 год. отличието „ За гражданска доблест ” е  връчено на Александър Любомиров Червенков за проявено себеотрицание при потушаване на пожар в блок „ Строител ” през юни 2015 година.

         За 2016 –та година с нея бяха удостоени  директорът на Обл С на БЧК Жана Чакърова-Шукерска и ученичката от СУ”Владимир Димитров-Майстора”- Шенай Сюлейман.

Расим Муса,обществен посредник на Община Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    ДИМИТЪР СТОЕВ
    0 0
    11:34, 28 яну 2020
    Приказки,приказки за наивници. Позиция на дебела сянка само за него и такива като него.
Последни новини