От х:

Днес в x:

Сблъсъци между протестиращи и полиция пред МРРБ, 40 пострадали. Преглед на печата

Протест.

"Монитор":

Сблъсъци между протестиращи и полиция пред МРРБ, 40 пострадали

До сблъсъци между протестиращи и полиция се стигна пред сградата на МРРБ по време на протест заради водната криза в Перник. Организатор на проетста е партията 'Възраждане" на Костадин Костадинов.

Недовлните граждани са се опитали да нахлуят в сградата на регионалното ведомство, в резултат на което се предизвика и напрежение. Според протестиращите органите на реда са ги обгазили. Заради това е била повикана и "Спешна помощ".

В спешна помощ е получен сигнал за 40 пострадали, съобщи на свой ред говорителят Катя Сунгарска. Изпратени са 6 линейки, обслужени са на място 30 души. Трима са транспортирани в ИСУЛ, един е откаран в "Пирогов" с гръдна травма.

По-късно от полицията съобщиха, че част от протестиращите са се опитали да пробият полицейския кордон. При действията им е счупена входната врата на министерството, а двама служители на реда са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. Оказана им е медицинска помощ. Въпреки предупрежденията, протестиращите не са изпълнили полицейските разпореждания, съобщават още от МВР. Това е наложило използването на помощно средство - лютив спрей. Полицейското присъствие в района остава засилено.

Коронавирус.

"Сега":

България хвърля ДАНС и МВР срещу китайския коронавирус

Инфрачервени термокамери на летище София следят пътниците от градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай

Разпространението на китайския коронавирус ще бъде следено от оперативна група, в която влизат представители на здравното министерство, МВР и ДАНС, предава БНР. Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас, е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност, заяви директорът на Столичната здравна инспекция Данчо Пенчев.

При евентуално установяване на коронавирус у нас лечението ще се извършва в Инфекциозните отделения на страната. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви: "Оценката на Европейския център за контрол на заболяванията е, че бъдещото разпространение е много вероятно, че заплахата за Европа за внос е на средно ниво и че засега мерките, които се прилагат, са достатъчни".

Перник.

"24 часа":

Още 2 ареста заради водата в Перник - на кметица и на бивш шеф на ВиК

Иван Витанов е обвинен за безстопанственост и неизгодни сделки, а Севдалина Ковачева, която бе временно на кметския стол в предизборната кампания - че не въвела навреме режим в града

Бившият шеф на ВиК-Перник, Иван Витанов и и.д. кметът на Перник по време на изборите през 2019 г. Севделина Ковачева са новите обвиняеми по делото за водната криза в миньорския град.

Двамата се явиха в следствения отдел на спецпрокуратурата в София преди обед в понеделник и по-късно бе разпоредено да бъдат задържани за 72 часа.

Витанов и Ковачева засега са в ареста на столичния бул. "Г. М. Димитров". Още не е ясно дали и за тях ще бъде поискана мярка "задържане под стража", както за бившия министър на екологията Нено Димов.

Ковачева ще бъде разследвана за длъжностно престъпление, извършено през 2019 г., докато е била временно изпълняващ кмет на Перник. Според прокуратурата тя е била уведомена от управителя на ВиК-Перник, че има силно намаляване на дебита на водата в яз. "Студена". Ковачева не въвела режим на водата в Перник и още 10 населени места в общината, въпреки че имало предложение за това.

Така според обвинението тя не изпълнила служебните си задължения по Закона за местното самоуправление и Наредба №4 от 14 септември 2004 г. за условията за ползване на водоснабдителните системи. Това довело до "значителен недостиг и неправилно разходване" на водата за питейни нужди.

Въпроси.

"Дума":

Гешев пита КС за имунитета на президента и какво е "държавна измяна"

Главният прокур Иван Гешев пита Конституционния съд дали може да разследва президента и иска тълщуване на Конституцията във връзка с имунитета на президента и вицепрезидента. Това става ясно от публикувано съобщение на сайта на прокуратурата. От документа е заличена датата, на която той е изведен. Но справка в сайта на КС показва, че вече е образувано дело по искането на Гешев.

Не става ясно каква е конкретната причина за въпросите на главния прокурор. Гешев иска точна дефиниция на понятието "държавна измяна" и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че държавният глава може да е извършил подобно престъпление.

Според него разкриването на смисъла на тази разпоредба е необходимо, тъй като "нормата е лаконична" и "не дава еднозначен отговор" на поставения въпрос.

Според чл. 103 от Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. В тази връзка Гешев отправя 6 въпроса до КС.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини