От х:

Днес в x:

Още двама с обвинения за водната криза в Перник

Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми бившия управител на „ВиК-Перник“ ООД инж. Иван Витанов и доскорошния и.д. кмет на града Севдалин Ковачев днес.

Според обвинението те са съпричастни с настъпилата водна криза в Перник и региона.

Обвинение за длъжностно престъпление е повдигнато на временно изпълняващия длъжността кмет на община Перник през 2019 г.

След писмено уведомяване по надлежния ред от управителя на „ВиК“ ООД гр. Перник , че има силно намаляване на дебита на водоизточниците и водния ресурс в яз.Студена, и след като са били предложени действия за въвеждане на режим на водоползване в Перник и други 10 населени места в общината, и.д. кметът Ковачев не е изпълнил служебните си задължения по Закона за местното

самоуправление и местната администрация и Наредбата за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване

на водоснабдителните и канализационните системи. Той не е предприел съответните действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места от община Перник, което е довело до значителен недостиг и неправилно разходване на водния ресурс за питейно битови нужди в общината, казват от обвинението.

Бившият управител на „ВиК“ перник инж Витанове с обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. В качеството си на длъжностно лице и при условията на продължавано

престъпление, той умишлено не положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно битови нужди от яз.“Студена“. Освен това не е упражнил и достатъчен контрол върху работата на служителите в дружеството.

Именно от това му бездействие е последвало разпиляване на имущество – вода за питейно битови нужди,

постъпила от яз.“Студена“ във ВиК мрежата на .Перник.

Щетите са в приблизителен размер на 11 690 000 лв, се казва още в обвинението на Прокуратурата.

От там уточняват, че на инж. Витанов е повдигнато и обвинение и за сключване на

неизгодни сделки , свързани с купуването и наемането на измервателни уреди за яз.“Студена“.

По отношение на двамата обвиняеми Специализираната прокуратура е постановила задържане за срок до 72 часа, в които ще преценено какви мярки за неотклонение да им бъдат поискани или определени.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини