От х:

Днес в x:

Дали няма да се „сбогуваме” с Wi-Fi?

Университети, предприятия и общини ще започнат да създават свои собствени клетъчни мрежи от пето поколение, които ще заменят познатия безжичен стандарт

След десет години няма да ни трябва Wi-Fi. Това прогнозира Азхар Хюсеин – главен изпълнителен директор на IoT компанията Hanhaa. Той смята, че краят на Wi-Fi е близо, защото вярва, че разпределянето на честотния спектър скоро ще позволи на общини, университети, болници и всевъзможни организации да си създават частни 5G клетъчни мрежи.

Удобството на тези мрежи, според Хюсеин, ще накара компаниите да предпочетат клетъчните връзки пред Wi-Fi за комуникацията на своите IoT устройства. Тезата бе потвърдена от авторитетното издание IEEE Spectrum, което се готви през февруари да посвети няколко страници на темата „Сбогом, Wi-Fi”.

Според специалистите, има доста основания да се мисли, че новото поколение клетъчни мрежи ще са предпочитани пред Wi-Fi, въпреки подобренията на технологията в последно време. Малките, локални 5G мрежи имат причина да са предпочитани за мрежи за управление на медицински устройства и изделия или пък системи от роботи, работещи на открито – например за косене и почистване на басейни.

Дори в момента много устройства от типа „интернет на нещата” (IoT) са свързани чрез клетъчните мрежи, вместо с Wi-Fi, въпреки че попадат в обхвата на достатъчно Wi-Fi мрежи, казва Зак Супала, главен изпълнителен директор на Particle. Тази компания доставя IoT компоненти за фирми с малък опит в изграждането на „свързани” продукти.

По думите на Супала, повече от половината от IoT устройствата в облака на Particle използват клетъчни връзки. Причината – компаниите избират клетъчни модули, защото са по-лесни за настройване и бизнесът може по-добре да контролира „потребителското изживяване”.

Трудностите в настройването на не-компютърни устройства за работа с Wi-Fi мрежи е в основата на проблемите, които смущават потребителите, смятат експертите на IEEE Spectrum. Сдвояването е „пословично трудно” при значителна част от устройствата. Всъщност, според специалистите, едва една трета от IoT устройствата могат да бъдат свързани към Wi-Fi мрежа от първи опит и то при наличието на достатъчно богата практика у човека, който се занимава с процедурата.

В стремеж да улеснят потребителите, Amazon и Google вече имат собствени процеси за управляване на настройването от името на потребителя. Предполага се, че когато потребителите включат устройствата си, джаджите автоматично ще се справят с присъединяването към локалната Wi-Fi мрежа. Да, но производителите на устройства трябва да възприемат и приложат програмите на Amazon и Google и то поотделно. Това изисква ноу-хау, което някои компании нямат.

Надеждата е, че това може да се промени с появата на стандарт за интелигентния дом, който може да опрости нещата. Засега обаче работата по него е в съвсем ранен етап. Подробностите са оскъдни и решенията, които ще се разработят, могат да се появят най-рано в края на 2021 г., според най-оптимистичната прогноза.

Засега обаче клетъчните връзки просто са по-лесни, казва Хюсеин. Да, те струват повече, защото трябва да се инсталира съответното оборудване и да се заплаща абонамент за използването на клетъчната мрежа. Но Хюсеин очаква, че тези разходи ще намаляват и потенциално дори могат да изчезнат.

Очаква се в бъдеще университети, предприятия и общини да създават свои собствени клетъчни мрежи от пето поколение. Някои производители на клетъчно оборудване вече изграждат съоръжения и тестват подобни частни мрежи във фабрики и офиси.

Навярно тази промяна ще се случи постепенно в рамките на следващите 10 години, прогнозират специалистите от IEEE Spectrum. Разбира се, Wi-Fi няма да изчезне изцяло. Но малките клетъчни мрежи навярно ще заемат своето място в ежедневието ни.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини