От х:

Днес в x:

14 °C

“Не е имало техническа причина за спирането на 'Хоризонт'. Поиска го Светослав Костов, а висшите ръководители на НУРТС бяха съгласни”

Подалият оставка в знак на несъгласие технически директор на БНР Пламен Костов говори за пръв път днес за спирането на програмата пред депутатите от комисията, която проучва безпрецедентния случай

Не е имало техническа причина, налагаща безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" на Българското национално радио за близо пет часа на 13 септември 2019 г. Това е направено по настояване на отстранения впоследствие от СЕМ по тази причина генерален директор Светослав Костов без той да посочи мотив за искането си. Сигналът беше прекъснат от НУРТС по настояване на господин Костов, а аз изпратих имейл. По същия начин изпратих имейл и за възстановяване на програмата.

Това заяви днес тогавашният технически директор на БНР Пламен Костов пред Временната парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, довели до прекъсване излъчването на програмата, която е част от националната сигурност на страната и чието спиране я застрашава. По тази причина прокуратурата разследва случая.

10-членната комисия има за цел и да проучи твърденията за оказан политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР: събитията - станали по време на протестите срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор - бяха съпътствани от свалянето на съдебния репортер Силвия Великова като водещ на сутрешния блок и отнемането на ресора ѝ.

Между другото, самият НУРТС уведоми управлението си, висшите си ръководители и те също бяха съгласни - заяви Пламен Костов, който подава оставка в знак на несъгласие.

НУРТС България ЕАД е собственост на Българската телекомуникационна компания (БТК) и от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) насам е под запор. В Борда на директорите му влизат Асен Маринов Великов, Емил Илиев Атанасов и Радослав Владимиров Златков, показват данните от системата "Дакси".

Разказът на Пламен Костов прозвуча днес за първи път публично. Пред депутатите той заяви:

От техническа гледна точка сигналът на програма "Хоризонт" не е прекъсван на територията на Радиото. Това може да се докаже и се доказва - беше дадено в Прокуратурата, имаме запис на изход по централна апаратна. През цялото време сигналът на "Хоризонт" вървеше по оптичните линии към Кулата. Сигналът беше прекъснат от НУРТС по настояване на господин Костов (Светослав), а аз изпратих имейл. По същия начин изпратих имейл и за възстановяване на програмата.

Никакви технически причини не е имало, иначе щях да ги докладвам на директорски съвет. 

Пламен Костов коментира и твърдението, че спирането е в резултат на техническа профилактика. По този въпрос той заяви:

Между другото, думата "профилактика" за Радиото е много пресилена и неточна. Радиото непрекъснато прави профилактика. Радиото има резервни студиа, Радиото има резервна оптика. Това е всекидневна работа на дирекция "Техника". Това не е въпрос на един ден, както прави НУРТС, когато профилактира мачтата на даден предавател.

Изказването му бе последвано от следните въпроси:

Александър Симов (зам.-председател на Комисията, БСП): С какъв мотив Ви накараха да спрете сигнала?

Без мотив. След дълги разговори с господин Костов ми беше казано, че трябва да разговаряме с НУРТС и да бъде прекратен сигналът.

Между другото, самият НУРТС уведоми управлението си, висшите си ръководители и те също бяха съгласни.

Боряна Георгиева (Воля): Г-н Костов, Вие изпращате имейл до НУРТС за прекъсването на сигнала и на следващия ден - за възстановяване. Вие тези имейли ги изпращате след разговори с господин Светослав Костов, след имейли, след съобщения? Каква е комуникацията между вас двамата?

По телефона и на четири очи. Ние проведохме поне 7 разговора за това нещо. Аз от самото начало не можех и до ден-днешен не мога да се съглася с това действие. Поради тази причина съм и подал оставка и не съм директор отдавна.

Иван Ченчев (БСП): Защо Радиото продължава да излъчва сигнал по оптичните кабели, а пращате мейл за спирането на сигнала от...

Мейла го изпратих предварително. Мейла го изпратих на 12-и сутринта. Те направиха своята проверка в тяхната организация и казаха, че имат такава възможност и ще го спрат в заявените от мен параметри - от 6 до 11 ч.

Иван Ченчев: Така ли се процедира по принцип? Обичайна практика ли е?

Никога Радиото не е спирало. Обратното е обичайна практика - НУРТС ни налага с имейл и казва: "Спираме сигнала на даден предавател от ... до ...", но ние - за първи път.

Иван Ченчев: Мисля, че не разбрахте въпроса ми, но ме интересуваше следното - има подаден сигнал от страна на Радиото и НУРТС го спира. Защо Вие подавате сигнала, за да го спрат те?

Никога не е имало намерение от моя страна да спира Радиото, а НУРТС подаде носеща честота на предавателите, за да се излъчва нещо в ефир.

След Пламен Костов думата взе Светослав Костов и заяви: "Ние с господин Пламен Костов в прокуратурата бяхме на очна ставка и той продължава да залага на неговата версия, аз - на моята. За мен няма нормален човек, който да спре Българското национално радио, няма нормален човек, който работи в това радио и да направи така, че то да спре. Ще бъда малко по-силен: човек трябва да бъде идиот, за да спре Радиото или да издаде такава заповед. Мисля, че с това отговарям на нещата, които чухме преди малко.

Имейли има наистина, видях ги и аз в по-късен етап в самата прокуратура с молбата, която каза господин Пламен Костов. Но аз тях ги видях в хода на разследването".

На въпрос на депутата Симов кой тогава е спрял Радиото, Костов отговори: "Не съм аз. Не мога да кажа. Не мога да изказвам предположения. Определено не съм аз."

Няколкочасовото заседание започна с изслушване на Силвия Великова и на пенсионирания след отказа си да я свали от ефир и изпрати да обучава кореспонденти в Стара Загора директор на "Хоризонт" Ивайло Савов, които отново разказаха за оказания на ръководството натиск за сваляне на Великова като водещ на сутрешния блок, за отнемането на съдебния ресор, в който тя е основен репортери и за замяната ѝ с друг репортер, който да отразява протест срещу номинирания по това време за главен прокурор настоящ обвинител №1 Иван Гешев.

След като и днес Светослав Костов отрече Великова да е била отстранена от съдебния ресор, думата взе зам.-главният редактор на програма "Хоризонт" и пряк ръководител на репортерите и кореспондентите в страната на програма "Хоризонт" Даниела Късовска, чието изслушване също бе предвидено в дневния ред на заседанието:

"Поисках по-рано думата, отколкото бяхте предвидили може би да ми я дадете, за да внеса едно уточнение по казаното от господин Светослав Костов във връзка със ситуацията със свалянето на Силвия Великова от ефир и от ресори. Той каза, че тя не е била свалена от ресор и аз твърдя, че това не е вярно. Защо? Защото грубо беше нарушена процедурата и вътрешният правилник за работа в програмата в този случай.

След като господин Ивайло Савов беше обявен за пенсиониран и беше съобщено, че господин Николай Кръстев става директор на програма "Хоризонт", мина планьорка, на която ние одобрихме и приехме програмната схема, темите и събеседниците, заложени от Силвия Великова за следващата сутрин. Колегите си тръгнаха от тази планьорка и останахме само аз и господин Николай Кръстев. На този разговор между четири очи нещата протекоха така:

"Моля те, дай ми документа, сводката за деня". Това е нашият програмен документ, в който са описани всички събития през деня и разпределението кой репортер кое събитие отразява. Това е документ на програмата и всеки знае какво прави. Подадох му сводката за деня, той задраска името на Силвия Великова от протеста и каза: "Няма тя да отиде там".

След това каза: "Моля ти се, дай ми графика за сутрешния блок", който е месечен - той се прави всеки месец за следващия. Аз му подадох графика за сутрешния блок, в който са описани на коя дата кой водещ ще води. Той задраска нейното водене и от следващия ден, и от дните до края на месеца и каза: "Тя няма да води", след което каза: "Моля ти се, дай ми заповедта за ресорното разпределение". Дадох му заповедта за ресорното разпределение. Той задраска Силвия Великова като първи човек в този ресор и каза: "Тя повече няма да е първи човек в този ресор".

Този начин на действие е грубо нарушение на нашите вътрешни правила, които са описани в Правилника за редакционната дейност на програма "Хоризонт". Там ясно е посочено, че промени в ресорите стават по предложение на заместник-главния редактор, който отговаря за съответните звена - в случая за репортерите и кореспонденти - аз, и след това се утвърждава от директора на програмата.

Това исках да кажа: ресорът на Силвия категорично беше отнет."

На заседанието се чуха версии за икономически интереси, които стоят зад кризата в Радиото - за такива намекна Светослав Костов, който заяви, че с идването си предприел мерки срещу "обръчи от фирми" и така спрял ощетяване на Радиото с милион и половина. След това станал обект на атаки.

В тази посока бе и изказването на депутата Йордан Цонев (ДПС), който отведе тезата си до "интересите на човека, който се скри в Белград", т.е. до председателя на Надзорния съвет на фалиралата КТБ Цветан Василев. Той обърна внимание на критиките към избора на Гешев и предупрежденията, че прокуратурата е концентрирала прекалено много власт и че се превръща в "държава в държавата". Според него ситуацията с избора на предишния обвинител №1 в Републиката - Сотир Цацаров, била подобна, но нямало и дума за прекомерна концентрация на власт. Същите журналисти тогава отразявали ресора, но не критикували. Според Цонев започнали да го правят, когато Цацаров предприел мерки срещу съсобственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев. Тогава - според Цонев - се видяло, че главният прокурор има прекалено много правомощия.

В отговор Великова напомни, че изборът на Цацаров е станал при съвсем други условия.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
30 сеп 2020
Последни новини