От х:

Днес в x:

8 °C

“Не е имало техническа причина за спирането на 'Хоризонт'. Поиска го Светослав Костов, а висшите ръководители на НУРТС бяха съгласни”

Подалият оставка в знак на несъгласие технически директор на БНР Пламен Костов говори за пръв път днес за спирането на програмата пред депутатите от комисията, която проучва безпрецедентния случай

Не е имало техническа причина, налагаща безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" на Българското национално радио за близо пет часа на 13 септември 2019 г. Това е направено по настояване на отстранения впоследствие от СЕМ по тази причина генерален директор Светослав Костов без той да посочи мотив за искането си. Сигналът беше прекъснат от НУРТС по настояване на господин Костов, а аз изпратих имейл. По същия начин изпратих имейл и за възстановяване на програмата.

Това заяви днес тогавашният технически директор на БНР Пламен Костов пред Временната парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, довели до прекъсване излъчването на програмата, която е част от националната сигурност на страната и чието спиране я застрашава. По тази причина прокуратурата разследва случая.

10-членната комисия има за цел и да проучи твърденията за оказан политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР: събитията - станали по време на протестите срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор - бяха съпътствани от свалянето на съдебния репортер Силвия Великова като водещ на сутрешния блок и отнемането на ресора ѝ.

Между другото, самият НУРТС уведоми управлението си, висшите си ръководители и те също бяха съгласни - заяви Пламен Костов, който подава оставка в знак на несъгласие.

НУРТС България ЕАД е собственост на Българската телекомуникационна компания (БТК) и от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) насам е под запор. В Борда на директорите му влизат Асен Маринов Великов, Емил Илиев Атанасов и Радослав Владимиров Златков, показват данните от системата "Дакси".

Разказът на Пламен Костов прозвуча днес за първи път публично. Пред депутатите той заяви:

От техническа гледна точка сигналът на програма "Хоризонт" не е прекъсван на територията на Радиото. Това може да се докаже и се доказва - беше дадено в Прокуратурата, имаме запис на изход по централна апаратна. През цялото време сигналът на "Хоризонт" вървеше по оптичните линии към Кулата. Сигналът беше прекъснат от НУРТС по настояване на господин Костов (Светослав), а аз изпратих имейл. По същия начин изпратих имейл и за възстановяване на програмата.

Никакви технически причини не е имало, иначе щях да ги докладвам на директорски съвет. 

Пламен Костов коментира и твърдението, че спирането е в резултат на техническа профилактика. По този въпрос той заяви:

Между другото, думата "профилактика" за Радиото е много пресилена и неточна. Радиото непрекъснато прави профилактика. Радиото има резервни студиа, Радиото има резервна оптика. Това е всекидневна работа на дирекция "Техника". Това не е въпрос на един ден, както прави НУРТС, когато профилактира мачтата на даден предавател.

Изказването му бе последвано от следните въпроси:

Александър Симов (зам.-председател на Комисията, БСП): С какъв мотив Ви накараха да спрете сигнала?

Без мотив. След дълги разговори с господин Костов ми беше казано, че трябва да разговаряме с НУРТС и да бъде прекратен сигналът.

Между другото, самият НУРТС уведоми управлението си, висшите си ръководители и те също бяха съгласни.

Боряна Георгиева (Воля): Г-н Костов, Вие изпращате имейл до НУРТС за прекъсването на сигнала и на следващия ден - за възстановяване. Вие тези имейли ги изпращате след разговори с господин Светослав Костов, след имейли, след съобщения? Каква е комуникацията между вас двамата?

По телефона и на четири очи. Ние проведохме поне 7 разговора за това нещо. Аз от самото начало не можех и до ден-днешен не мога да се съглася с това действие. Поради тази причина съм и подал оставка и не съм директор отдавна.

Иван Ченчев (БСП): Защо Радиото продължава да излъчва сигнал по оптичните кабели, а пращате мейл за спирането на сигнала от...

Мейла го изпратих предварително. Мейла го изпратих на 12-и сутринта. Те направиха своята проверка в тяхната организация и казаха, че имат такава възможност и ще го спрат в заявените от мен параметри - от 6 до 11 ч.

Иван Ченчев: Така ли се процедира по принцип? Обичайна практика ли е?

Никога Радиото не е спирало. Обратното е обичайна практика - НУРТС ни налага с имейл и казва: "Спираме сигнала на даден предавател от ... до ...", но ние - за първи път.

Иван Ченчев: Мисля, че не разбрахте въпроса ми, но ме интересуваше следното - има подаден сигнал от страна на Радиото и НУРТС го спира. Защо Вие подавате сигнала, за да го спрат те?

Никога не е имало намерение от моя страна да спира Радиото, а НУРТС подаде носеща честота на предавателите, за да се излъчва нещо в ефир.

След Пламен Костов думата взе Светослав Костов и заяви: "Ние с господин Пламен Костов в прокуратурата бяхме на очна ставка и той продължава да залага на неговата версия, аз - на моята. За мен няма нормален човек, който да спре Българското национално радио, няма нормален човек, който работи в това радио и да направи така, че то да спре. Ще бъда малко по-силен: човек трябва да бъде идиот, за да спре Радиото или да издаде такава заповед. Мисля, че с това отговарям на нещата, които чухме преди малко.

Имейли има наистина, видях ги и аз в по-късен етап в самата прокуратура с молбата, която каза господин Пламен Костов. Но аз тях ги видях в хода на разследването".

На въпрос на депутата Симов кой тогава е спрял Радиото, Костов отговори: "Не съм аз. Не мога да кажа. Не мога да изказвам предположения. Определено не съм аз."

Няколкочасовото заседание започна с изслушване на Силвия Великова и на пенсионирания след отказа си да я свали от ефир и изпрати да обучава кореспонденти в Стара Загора директор на "Хоризонт" Ивайло Савов, които отново разказаха за оказания на ръководството натиск за сваляне на Великова като водещ на сутрешния блок, за отнемането на съдебния ресор, в който тя е основен репортери и за замяната ѝ с друг репортер, който да отразява протест срещу номинирания по това време за главен прокурор настоящ обвинител №1 Иван Гешев.

След като и днес Светослав Костов отрече Великова да е била отстранена от съдебния ресор, думата взе зам.-главният редактор на програма "Хоризонт" и пряк ръководител на репортерите и кореспондентите в страната на програма "Хоризонт" Даниела Късовска, чието изслушване също бе предвидено в дневния ред на заседанието:

"Поисках по-рано думата, отколкото бяхте предвидили може би да ми я дадете, за да внеса едно уточнение по казаното от господин Светослав Костов във връзка със ситуацията със свалянето на Силвия Великова от ефир и от ресори. Той каза, че тя не е била свалена от ресор и аз твърдя, че това не е вярно. Защо? Защото грубо беше нарушена процедурата и вътрешният правилник за работа в програмата в този случай.

След като господин Ивайло Савов беше обявен за пенсиониран и беше съобщено, че господин Николай Кръстев става директор на програма "Хоризонт", мина планьорка, на която ние одобрихме и приехме програмната схема, темите и събеседниците, заложени от Силвия Великова за следващата сутрин. Колегите си тръгнаха от тази планьорка и останахме само аз и господин Николай Кръстев. На този разговор между четири очи нещата протекоха така:

"Моля те, дай ми документа, сводката за деня". Това е нашият програмен документ, в който са описани всички събития през деня и разпределението кой репортер кое събитие отразява. Това е документ на програмата и всеки знае какво прави. Подадох му сводката за деня, той задраска името на Силвия Великова от протеста и каза: "Няма тя да отиде там".

След това каза: "Моля ти се, дай ми графика за сутрешния блок", който е месечен - той се прави всеки месец за следващия. Аз му подадох графика за сутрешния блок, в който са описани на коя дата кой водещ ще води. Той задраска нейното водене и от следващия ден, и от дните до края на месеца и каза: "Тя няма да води", след което каза: "Моля ти се, дай ми заповедта за ресорното разпределение". Дадох му заповедта за ресорното разпределение. Той задраска Силвия Великова като първи човек в този ресор и каза: "Тя повече няма да е първи човек в този ресор".

Този начин на действие е грубо нарушение на нашите вътрешни правила, които са описани в Правилника за редакционната дейност на програма "Хоризонт". Там ясно е посочено, че промени в ресорите стават по предложение на заместник-главния редактор, който отговаря за съответните звена - в случая за репортерите и кореспонденти - аз, и след това се утвърждава от директора на програмата.

Това исках да кажа: ресорът на Силвия категорично беше отнет."

На заседанието се чуха версии за икономически интереси, които стоят зад кризата в Радиото - за такива намекна Светослав Костов, който заяви, че с идването си предприел мерки срещу "обръчи от фирми" и така спрял ощетяване на Радиото с милион и половина. След това станал обект на атаки.

В тази посока бе и изказването на депутата Йордан Цонев (ДПС), който отведе тезата си до "интересите на човека, който се скри в Белград", т.е. до председателя на Надзорния съвет на фалиралата КТБ Цветан Василев. Той обърна внимание на критиките към избора на Гешев и предупрежденията, че прокуратурата е концентрирала прекалено много власт и че се превръща в "държава в държавата". Според него ситуацията с избора на предишния обвинител №1 в Републиката - Сотир Цацаров, била подобна, но нямало и дума за прекомерна концентрация на власт. Същите журналисти тогава отразявали ресора, но не критикували. Според Цонев започнали да го правят, когато Цацаров предприел мерки срещу съсобственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев. Тогава - според Цонев - се видяло, че главният прокурор има прекалено много правомощия.

В отговор Великова напомни, че изборът на Цацаров е станал при съвсем други условия.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
22 фев 2020
Последни новини