От х:

Днес в x:

Устовци предупреждават: Ще протестираме, ако не се премахне тото пункта пред Пощата!

Изображение 1 от 2

    Инициативен комитет „За Устово“ е изпратил позиция до кмета на Община Смолян Николай Мелемов, свързана с отказа да се премести тото-пункта, който жители на едноименния квартал пожелаха да бъде преместен.

    В подписка, подкрепена от над 300 души от квартала, в края на миналата година се настоя пункта да се премахне тъй като според хората той от една страна е незаконен, от друга неестетичен и поставен пред сградата на пощата с емблематично художествено пано от мозайка, е неморално да остане там, защото не отговаря на културните ценности на градската среда, а и на желанието на местните жители.

    Публикуваме без редакция част от писмото на ИК „За Устово“ до кмета на Община Смолян:

    «Вчера получихме от Вас отговор с изх. № ДЛО 11067-002/20.01.20 г., в който очаквахме да прочетем за мерките и действията, които сте предприели за отстраняване на нарушенията при поставянето на този преместваем обект, също така и за предприета процедура за търсене на дисциплинарна отговорност от длъжностните лица, конкретно отговорни за това.

    Вместо конкретен срок за незабавно преместване на незаконно поставения тотопункт, получихме едно писмо, в което се изброяват в числов порядък наличните в общинската администрация документи, касаещи процедурата по поставянето на въпросния тото-пункт, които ние всъщност познаваме.

    Следователно, без да сме получили дългоочакваното от нас експертно потвърждение или отхвърляне на подадените сигнали за нередности, с помощта на необичайна анаграма, подложихме на тълкуване Вашия отговор и установихме, че:

    • Разрешение за поставяне на преместваем обект от главния архитект, тото-пунктът не притежава към момента на неговото поставяне. Представеното от Вас Разрешение е с дата 30.12.2019 г., а поставянето на тото-пункта е през месец ноември. Дори когато сте сключили договор за наем на 13.11.2019 г. със собственика на обекта сте го задължили да представи документи за издаване на разрешение от главния архитект и в едномесечен срок след издаването му, да постави обекта на разрешеното място.

    При безспорни факти, че поставянето на тото-пункта предшества издаването на разрешение за неговото поставяне, следва да приложите разпоредбата на чл. 57а, ал. 1, т. 1 от Закона за устройство на територията, която гласи, че обектите по чл. 56, ал. 1 от закона, какъвто се явява и тото-пунктът се премахват в случаите, когато са поставени без разрешение.“

    В становището на Инициативния комитет се сочи още, че хората недоумяват защо тото пунктът не се премества на друго място, въпреки че е незаконен и има масово недоволство. Жителите от квартала, които са представлявани от Инициативния комитет смятат още, че отговорът на кмета е непълен, неточен и неясен, и те очакват сериозно отношение към исканията им, като допълват, че за тях случаят няма да приключи докато не бъде решен.

    „Надяваме се на разумно разрешаване на проблема. Запазваме правото си за организиране на публичен протест в преценен от нас момент.“, пишат от ИК “Бъдеще за Устово“.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини