От х:

Днес в x:

Румънски кмет: Бедните роми да не раждат деца

На бедните, безработните и необразованите да се забрани да раждат деца, настоява кметът на румънския град Търгу Муреш. Според него много хора раждали само заради детските надбавки. Думите му породиха сериозни критики.

Дорин Флорея, кмет на румънския град Търгу Муреш, настоява за въвеждането на ясни правила за хората, които искат да имат деца. На онези, които нямали квалификация, редовно работно място и приемливо възнаграждение, трябвало да се забрани със закон да зачеват и раждат деца. Освен това кандидат-родителите трябвало да са достигнали определена възраст. Флорея сподели възгледите си в своя профил във Фейсбук.

Раждат заради помощите?

Кметът на Търгу Муреш смята също така, че държавата трябвало да отнема децата на онези родители, които раждат, без да отговарят на изброените условия. И все пак той уточнява, че децата трябвало да бъдат връщани в семейството, когато родителите се впишат в установената рамка. Флорея твърди и още нещо. Според него, много хора раждали деца, само за да взимат детски надбавки. Първоначално той не посочи определена етническа група, но по-късно заяви пред медиите: "Търгу Муреш има най-голям брой цигани в Румъния. Така се наричат те и нека да приключим с лицемерието!"

По този повод румънските медии припомнят, че всъщност страната се намира в демографски спад: милиони румънци живеят и работят в чужбина, а раждаемостта през 2018 година е била най-ниската за последните 50 години.

Идеите на Дорин Флорея достигнаха и до германските медии. "Тагесцайтунг" пише в тази връзка: "Откакто преди 30 години падна национал-комунистическият режим, националистическите кръгове в Румъния непрекъснато подклаждат легендата, че ромското малцинство застрашава мнозинството в страната. Както отделни политици, така и различни сдружения многократно са внасяли свои предложения как да бъде "възпряна ромската опасност". През 1990-те години една крайнодясна партия предложи дори изграждането на гета, а "Автономните националисти Хайл Хитлер" излязоха с идеята за стерилизиране на ромските жени."

Кога румънците ще се отърсят от расизма?

По същата болна тема румънската журналистка Лулиа Рошу коментира: "Когато либерални депутати насърчават "стерилизация на ромски жени", а един президент дискриминира "луда циганка", антициганският закон на принципа на кръвта изглежда възможен. Колко ли дълго ще му трябва на румънското общество, за да се отърси от расизма, когато отгоре му нареждат, а отдолу продължават да повтарят на децата, че циганката ще ги вземе, ако не слушат."

Голямата ромска платформа "Аресел" призова хората в Търгу Муреш да излязат на протест. Мнозина последваха призива ѝ и демонстрираха по улиците на града, настоявайки за оставката на кмета заради расизъм и човеконенавистни възгледи. От "Аресел" отправиха и призив до президента на страната Клаус Йоханис: да отнеме на Флорея високия държавен орден "За особени заслуги". В същото време един от съветниците на Дорин Флорея предложи да се проведе референдум по въпроса. И това съвсем не е случайно.

В едно непредставително допитване на Hotnews се включиха около 5000 души, като 42% от тях подкрепи идеите на кмета. Във връзка с това допитване "Тагесцайтунг" цитира Смаранда Енаке от организацията "Лига за Европа", която припомня още един факт за Търгу Муреш: през 2004 година имаше (провалило се впоследствие) предложение една от тамошните улици да бъде кръстена на военно-фашисткия диктатор Антонеску, съюзник на Хитлер. Правозащитничката призовава да не се забравя, че режимът на Антонеску носи отговрност за смъртта на 380 000 евреи и над 11 000 роми.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини