От х:

Днес в x:

МВР вече обжалва 5 дела, спечелени от полицаи и пожарникари за извънреден труд

    Общо 606 дела са заведени от полицаи и пожарникари от Хасковско срещу МВР за неизплатен извънреден труд. Това съобщиха от пресцентъра на Хасковския окръжен съд по данни до вчера.

    Делата са били образувани в районните съдилища в Хасково, Димитровград, Свиленград и Харманли. 430 от казусите са свършени, а 176 все още не са приключили. 231 дела са в процес на обжалване пред Окръжния съд в Хасково. Жалбите са подадени от различни подразделения на МВР - Главна дирекция „Гранична полиция“, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Областната дирекция на МВР в Хасково.

    Днес пред Окръжния съд в Хасково бяха нарочени общо 5 дела, които бяха разгледани от 3-членни съдебни състави с председател Милена Дечева. Първият от казусите бе по жалба на Главна дирекция "Гранична полиция". Ведомството оспорва решение на Районния съд в Свиленград, с което се задължава да плати на своя служител П. В. сумата от близо 1500 лева за допълнителни възнаграждения за извънреден труд, получени в резултат на преизчисляване на положен нощен труд в периода от юни 2016 до юни 2019 година.

    Униформеният не се яви в съдебната зала днес, но бе представляван от адвокат Илия Бабаджанов, който пледира да се остави в сила решението на съда от първата инстанция като правилно и законосъобразно. Юристът уточни, че възнаграждението на клиента му е било присъдено заради неправилно преобразуване на полагания труд от него труд като служител на МВР. Адвокатът поясни, че при спазване на Наредбата за структурата и организацията за работната заплата, полаганият нощен труд от служителите на МВР трябва да се заплаща при умножаване по коефициент 1.143 спрямо дневния, а досега е било смятано 1:1. Именно заради това досегашното заплащане на нощния труд не било адекватно.

    По думите му болшинството от заведените дела приключват в полза на служителите.

    Решението на Окръжния съд ще стане ясно на 21 февруари. По закон то ще е окончателно и не подлежи на обжалване.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Мишо
      1 0
      08:26, 5 фев 2020
      Това най-облагодетелствано министерство и то си цака служителите, и то най-малките...не ги ли е срам??? Вместо добър пример за частните, лош!
    Последни новини