От х:

Днес в x:

Европа губи $11 милиарда годишно заради сделката между Вашингтон и Пекин

Обещанието на Китай да увеличи вноса от Съединените американски щати в рамките на наскоро подписаното търговско споразумение може да струва на Европейския съюз около $11 милиарда през следващата година, пише Bloomberg.

"Ако търговските разходи и цените не се променят, китайският внос от САЩ ще дойде за сметка на трети страни", посочва германският институт Kiel Institute for the World Economy.

В изследване, публикувано тази седмица, тинк-танкът изчислява какви разходи ще бъдат разпределени за отделните търговски партньори, когато споразумението влезе в сила. И заключва, че е "много вероятно" ЕС да трябва да се раздели с част от "пазарния си дял".

Германия и Франция ще пострадат особено тежко, казват авторите на доклада. Негативните ефекти ще се усеятят най-вече при самолетите, автомобилите, индустриалното и медицинско оборудване, фармацевтичните продукти и земеделските стоки.

Прогнозата идва, след като на 15 януари Пекин и Вашингтон подписаха търговско споразумение, което предвижда ръст на вноса на стоки от Щатите с $200 милиарда през следващите две години. Притесненията, че Китай ще купува повече от САЩ и по-малко от други страни, не се появяват само на Стария континент. Износът от Аржентина, Бразилия и Австралия също ще намалее.

Оптимистите твърдят, че от цялостното подобрение на търговската среда по света ще се възползват и трети страни, но авторите на доклада посочват, че без намаляване на съществуващите мита, възможността Китай да купува повече е ограничена.

Според настоящата сделка, според Kiel, делът на САЩ в китайския внос ще нарасне от 10% през 2017 г. до 15% през 2021 г., докато този на ЕС ще намалее от 16% на 15%. За останалата част на света намалението ще е от 74% на 70%.

ЕС в момента разглежда сделката и ще прецени дали тя не нарушава правилата на Световната търговска организация.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини