От х:

Днес в x:

Лечебните свойства на какаотo

Какаовото дърво (Theobroma cacao) е вечнозелено растение от семейство Стеркулиеви (Sterculiaceae). Дървото може да достигне до 15 метра височина с продълговати яйцевидни листа и дребни червени или бели цветове. Плодовете приличат на пъпеши, 15 до 25 см дълги с вкусна белезникава месеста част, в която се намират от 30 до 50 семена. Родината на какаото е Южна Америка. Култивира се във всички тропични райони, но най-много в западна Африка (Нигерия и Гана) и Южна Америка (Бразилия Еквадор и Колумбия).

Действие и приложение. Свързваме какаото предимно с производството на шоколад и какаови напитки. Названието шоколад произлиза от думите „чоко“, което означава пенлив и „атл“ – вода. Така индианците от Южна и Централна Америка наричали ежедневната си храна, приготвена от семената на какаовото дърво, които изварявали с вода и получената гъста пенлива течност оставяли да застине.

Съставът на какаовите семена ги прави ценени и за медицината и фармацията. Те съдържат теобромин – съединение, подобно на кофеина. Той повлиява по-слабо дейността на централната нервна система, а действието му върху мускулите, бъбреците и сърцето е по-силно изразено. Използва се главно заради своя диуретичен ефект, който е полезен при натрупване на течности в тялото в резултат на сърдечна недостатъчност.

Какаото притежава още антисептично, противопаразитно действие, подпомага заздравяването на рани, използва се при бъбречни неразположения и за стимулиране на менструалния поток. Какаовото масло влиза в състава на много козметични продукти, които имат възстановяващо и омекчаващо кожата действие. Използва се успешно при напукани устни и за превенция на стрии по време на бременност.

Инфуз от листата на дървото се използва широко в Колумбия като сърдечен тоник. Местното население на тропическа Америка вари препечени какаови семена и ги прилага за облекчаване на състояния на скалпа като екзема. Отвара от кората на дървото се използва за промиване на повърхностни рани.

Химичен състав. Какаовите семена съдържат 1 – 3% теобромин, малки количества кофеин (около 0,3%). В пресните семена се съдържат 5 – 10% водоразтворими полифеноли. Приятният аромат на какаото се дължи на комплекс от около 70 летливи съединения. Дрогата съдържа около 40 – 50% тлъсто масло, танини, нишесте, фибри и т.н.

Дрога. Използваемата част на растението са предимно семената.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини