От х:

Днес в x:

Хасково отбеляза 142 г от Освобождението си

    Хасковската общественост отбеляза днес 142 години от Освобождението на града от Османско владичество. Пред паметник-морената срещу църквата ”Св.Богородица”, чиито камбанен звън първи оповестява влизането на руските освободители в Хасково, днес бяха положени венци и цветя.

    В церемонията с участието на звено от местното военно поделение 52 740, се включиха кметът на града Станислав Дечев,  заместниците му, областната управителка на Хасково д-р Стафка Здравкова, депутати, граждани и представители на политическите партии в града, духовници. Цветя за героите положиха и децата от  училище “Св.св. Кирил и Методий”, представители на читалищни настоятелства от града.

    В поклонението на мястото, където малко преди Овобождението са издигнати повече от 70 бесилки, на които увисват хасковлии, дали жертва за свободата, заупокойна молитва отслужи отец Никола.

    „Вечна и блажена да бъде тяхната памет, защото благодарение и на тях днес нашият град Хасково е свободен европейски град.”, каза в обръщението си отчето.

    В словото си кметът Станислав Дечев припомни събитията от 1878 година и посрещането в града на  7  януари (19 януари по нов стил ) на авангарда на генерал Гурко: „Днес е празник-Денят на Освобождението на Хасково! Събрали сме се на мястото, където са били издигнати черните бесилки и на което месеци преди свобдата са обесени  70 хасковци. Но това място е символ на нашата свобода!” Той цитира  и част от спомените на Георги Стоилов, който описва радостта на хората в деня, в който посрещат освободителите. „Уважаеми, съграждани, свободата нито ни е дадена даром, нито ни е завещана по право. За свободата трябва да милеем всеки ден, защото ние имаме шанса да живеем в щастливо време, в което свободата се брани не с кръв, а с работа, с благоденствие и с личен избор”, каза още в словото си кметът на Хасково. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (36)

    • 1
      Кю
      Кюмуров
      39 -10
      14:06, 19 яну 2020
      Не прочетох кмета кого смята за освободител. САЩ, НАТО или ЕС? Кмете , ти заявяваш , че свободата не ни е дадена даром. Да , но какъв дар получиха наследниците на руските мужици, които оставиха костите си тук? Какъв дар? Че повечето от тях едва ли бяха чували за България и едва ли разбраха на коя земя се бият и за какво загиват. Поне за тях трябваше да отрониш омразната за русофобите думи на благодарност.Или и ти си от тях. Всички, които от сега до 3 март ще въртят мантрата за имперските амбиции на Русия към проливите е пълно невежество или съзнателно изопачаване на историята. Русия започва тази война без да е технически готова. Със старо въоръжение и флот. Без предварителна подготовка. Буквално са тръгнали на саможертва. При такова състояние на армията не се тръгва да се завоюват земи и проливи. Войната е обявена под напора на обществените настроения преждевременно. Колкото до проливите, съвсем естествено е да ги владее победителя.
      • Въ
        въглищаров
        15 -38
        14:23, 19 яну 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • До
        до въглищаров от КЮМУРОВ
        33 -10
        16:02, 19 яну 2020
        Ролята на българските опълченци и патриоти е голяма и всеки българин я знае. Моя коментар е за това, което кмета го е страх да каже. Страх го е да произнесе думата Русия. И ти си от същите нищожества. А ти по добре си вземи името Въшкаров, с главна буква. А аз съм си Кюмуров, защото съм копал 40 г въглища в Димитровград.
      • Бг
        Бг
        8 -26
        17:09, 19 яну 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Кю
        Кюмуров
        20 -8
        17:25, 19 яну 2020
        А твоите САЩ колко войни са водили? Имаш решение за вътрешния си тормоз-слагай феса и продължавай да живееш под османско владичество. А глупости използват тези, които няма какво да кажат. Присмиваш се на собствената си ограниченост.
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        7 -24
        17:38, 19 яну 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • До
        до BG от Кюмуров
        17 -6
        17:47, 19 яну 2020
        ... защо се срамуваш да се наречеш Българин. Нали си патриот. В българската азбука няма такава буква G.Защо се превръщаш в ибрикчия.
      • Бг
        Бг
        7 -17
        17:50, 19 яну 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Кю
        Кюмуров
        14 -8
        18:04, 19 яну 2020
        В русия има 20 милиона мюсюлмани. Ти какво искаш, Путин да обяви война на мюсюлманския свят ли. И друго, преди да заложи на Турция, Путин заложи на България, а ние му забихме нож в гърба. Кой спре 3 изгодни за България руски проекти?
      • Ив
        Иво
        4 -13
        20:04, 19 яну 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Кю
        Кюмуров до Иво
        8 -3
        22:19, 19 яну 2020
        Ивчо, ако си изкопал 1% от въглищата, които аз съм изкопал, няма да си в Хасково на работа в Язаки, а ще си нещо на Запад. А иначе бил съм в СССР, на обмяна на опит в Кривой Рог. Те там копаеха с багери, а ние тук с кирки.
      • Зе
        Зелен Енергетиков
        6 -8
        07:57, 20 яну 2020
        Кюмуров, аз няма да слизам на нивото на вашия спор, но смело мога да заявя, че грешиш по отношение на причините за участието на Русия във войната за освобождение на българския народ. Може би е имало някакви обществени настроения в Русия, подкрепящи една такава война, но не това е била основната причина! Те просто са искали да имат по-голямо влияние в този регион, и това е била много удобна възможност да го постигнат. Знам за съществуването на договор, подписан между Русия и Австро-унгарската империя, според който, при успешен изход на войната, освободените български земи да попаднат под контрола на Русия. Тоест, руснаците предварително са си били подготвили "урока", и много добре са знаели защо отиват на война, а не както ти казваш, че са се водили изцяло от алтруистични подбуди.
        Въпреки всичко, ние трябва да им бъдем благодарни за това, което са направили за нас, но само толкова!
      • До
        До зелен енергетиков
        7 -4
        08:46, 20 яну 2020
        Пишеш лъжи. Ти си лъжец
      • До
        До Русофилите
        4 -7
        10:07, 20 яну 2020
        Кюмуров , ти патриоте, чиято фамилия не е с турски корени, айде намери в историята, кои от българските революционери - дали Ботев, Левски, Раковски, З. Стоянов или някой друг е бил русофил и как всички са мразели руския цървул в дъното на душите си ... Или ти и останалите русофилчета сте по-големи патриоти и от българските революционери или сте живели по онова време или пък сте дали живота си за България, че ревете кое, как било ..
        И както е казал Раковски - нито веднъж Русия при своите успешни войни срещу Османската империя не е поставяла въпроса дори само за подобряване живота на българите..а вместо това изселваше българи за да заселва своите степи и даваше земи населени с българи на Сърбия..
        Ама роба си остава роб г-н Кюмуров ...дали ще е турски или руски все тая ...той си жалък роб винаги огъзен към господарите си ...
    • 2
      🇧🇬
      🇧🇬
      15 -42
      14:11, 19 яну 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 3
      Ja
      Jack Bauer
      29 -8
      14:36, 19 яну 2020
      дпс и дост поднесоха ли цветя? За един прЕятел питам?
    • 4
      Едничка бе им ти Робинята на тях
      И снага ти Кат ядяха
      Псуваха без страх
      ....
      Из Поемата "Чорбаджията изедник И турския сердар "
    • 5
      Бъ
      Българин
      29 -5
      15:43, 19 яну 2020
      От батак съм чичо знаиш ли батак...?
    • 6
      Бъ
      българин
      19 -8
      16:37, 19 яну 2020
      Ако не бяха братята руснаци още щяхме да сме с фесове и фереджета,а наследниците на присъствениците да си разиграва коня защото щяха да са във владичеството си."Под игото" отдавна щеше да е редактирано,а оригиналът да е вероятно скрит в един екземпляр в Зографския манастир.Понякога скрити в тъмна доба бихме рецетирали "..да гледам турчин,че беснее над бащино ми огнище..." защото официалния вариант би бил"...да гледам османец,че беснее над бащино ми огнище...".Иначе наместникът на Султана пак щеше да се прегръща на Босфора с Началника си и Вовката,който е срам за християнския свят,че в името на парите е обявил за свой приятел сатрапа Ердоган.
      • Де
        Демирев
        13 -8
        16:53, 19 яну 2020
        Вовката не може да е против всички в Черноморския регион. Украйна, Румъния, България и Грузия бяха препрограмирани като роботи през тези 30 г от американците в русофобски държави, готови да изпълнят всяка заповед на господаря си. Путин направи компромиса с Ердоган заради Южен поток. Ако Борисов не го беше спрял, Турция нямаше да е необходима.
      • Бг
        Бг
        4 -18
        17:29, 19 яну 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • До
        до БГ от Кюмуров
        20 -5
        18:14, 19 яну 2020
        Така е. Русия не започва войните, Русия ги завършва, защото е непреодалим фактор. От тези войни Русия не е започнала нито една. Унгария и Чехия бяха във Варшавския договор и руснаците имаха разрешен достъп там. Както днес американците влизат и излизат от където си искат в България. По твоята логика ние сме във война със САЩ
      • Ja
        Jack Bauer
        2 -11
        19:28, 19 яну 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 7
      Да
      даяаа
      19 -6
      17:47, 19 яну 2020
      Забрави втората световна вайна да обвиниш руснаците .презерватив мръсен с ***** си ти
    • 8
      Да
      дааа
      20 -7
      17:51, 19 яну 2020
      като виждам за какво си обвинил руснака . наистина е трябвало майка ти да нахлузи на баща ти поне кутия с капути. щеше да е по на далавера отколкота да те изсере такъв идиот
    • 9
      Че
      Четете
      17 -6
      18:08, 19 яну 2020
      Тия които оспорват ролята на Русия в освобождението на България са същите които великият Иван Вазов е описал в произведението - " жидов гроб ". Точка
    • 10
      Бг
      Бг
      6 -20
      18:10, 19 яну 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ку
        Курво
        18 -5
        18:15, 19 яну 2020
        Ей такива като тебе са избивали куманизите в народният съд. Почвам да ги разбирам.Християнин съм обаче бих ти размазал кратуната с кефф и тухла да речем
      • Ан
        анти русороб
        1 -1
        14:19, 20 яну 2020
        Курво, християнин и комунист са несъвместими неща.
    • 11
      Ба
      Бачо Кико
      11 0
      23:04, 19 яну 2020
      Брей тва само женски са напълнили в тая армия,тия дето за нищо не стават и айде войнички интриги да плетат и .урове да трошат.
    • 12
      Зе
      Зелен Енергетиков
      4 -2
      09:30, 20 яну 2020
      Няма защо да лъжа... Този факт ми е известен от един приятел, който има връзки в Русия и е видял този документ в държавния им архив. Дори е снимал документа и го пратил на президента Радев, но отговор така и не е получил. Договора е автентичен и е подписан от руския император.
      Не че има някакво значение, след толкова много години...
      • Та
        Ташак
        2 -2
        12:40, 20 яну 2020
        Един приятел. Една баба. А може и астролог да ти го е казал. Пълен ташак си. Ако не вярваш виж се в огледалото
    • 13
      До
      до Курво
      4 -3
      12:36, 20 яну 2020
      Само като прочетох поста на "Курво" , как бил християнин, обаче с кеф щял да размазва кратуни ..... и може да се добие представа за тогавашните комунисти , който са избивали без съд и присъда - учители, свещеници , кметове, успели бизнесмени , политици, дори офицери участвали във войните за национално освобождение ... и всичко това извършено от най- пропадналите утайки от обществото - бедни, защото са били некадърни, крадливи, мързеливи, и злобни уруди ... И потомците на същите уруди избили десетки хиляди българи без съд, сега се бият по гърдите че били русофили и патриоти ... Ей го на русофила урод , създаден от мръсен и прост генетичен материал говори за размазване на глави с тухли...щото разбираш ли някой казал нещо против любимата му Русия, на която той е една ибрикчийска подлога ... И този и подобни уроди са били начело на комунистическа България десетилетия наред ... Жалко , че за вас човекоподбни мърши нямаше народен съд , така както вие правихте за хората ..
      • Ай
        ай ся
        2 -1
        13:47, 20 яну 2020
        Разбира се ,че съм християнин. На курвата как да кажа -лека жена. Ако това те устройва. Относно бизнесмените преди 9 -ти. Ами сега са същите. Уроди. Алчни. Точно заради тях 2,5 милиона избягаха. Ако беше прочел поне романа " Тютюн " щеше да знаеш как са живели хората преди 9-ти септемри. И след 9-ти са избивали точно курвите като теб. Алчни. Нагли. И това най -вероятно пак ще се повтори.А относно освобождението от турско. Всички знаят как завърши живота си капитан Петко воевода. Завърши го в мизерия и мъки заради алчните уроди преди 9-ти септември. И да наистина почвам да разбирам комунистите. С право са ви разстрелвали
    • 14
      Зе
      Зелен Енергетиков
      0 0
      19:14, 20 яну 2020
      До Ташака: Мога да ти дам адреса на въпросния човек, да отидеш при него и сам да се убедиш! Ако искаш, разбира се. Достатъчно сериозен човек е, общественик, бивш председател на сдружението на малките и средни кабелни оператори.
    Последни новини