От х:

Днес в x:

Перник ще пие вода от язовир "Белмекен". Преглед на печата

 

 

24 часа

Перник ще пие вода от язовир "Белмекен"

До 45 дни Перник ще получи вода от водосбора на Белмекен, през яз. "Бели Искър." Тя ще достигне до миньорския град през столичната преносна мрежа.

Това решение предложи на извънредна среща при премиера Бойко Борисов министърът на икономиката Емил Караниколов в събота. Той го огласи пред колегите си министри - на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на екологията Емил Димитров - Ревизоро, на регионалното развитие Петя Аврамова. Там бяха и двамата кметове - Йорданка Фандъкова на София и Станислав Владимиров на Перник.

Труд

Филтрите за комини дават чист въздух на София

Електростатичните филтри за комини вече дават ефект на територията на Столична община, показват събраните данни до момента.

"До сега в града са монтирани над 100 устройства като мярка за намаляване замърсяването на въздуха от битово отопление. Голяма част от тях са в район "Красна поляна". С всеки филтър се намаляват вредните емисии с около 80%", потвърди зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

Преди дни тя направи проверка как работят поставените устройства, на която присъства и управителят на ДЗЗД "Филтърни системи България" Даниел Дамянович.

Монитор

Крият с ниски цени фалити и дефекти на имоти

При старите жилища има голям отлив на купувачи през изминалата година, според голяма агенция за недвижими имоти. Покачването на пазара не е масово, а зад него се крие преориентирането на купувачите към по-скъпи имоти - ново строителство, ремонтирани и обзаведени жилища.

Сегашните купувачи са най-често млади семейства, които търсят имот за живеене, повечето - за първи дом. И те имат много нараснали изисквания.

Затова първото нещо, което питат, е на колко години е жилището. Ако годините на построяване са повече от 20, има серия от въпроси от купувачите - щранговете за подмяна ли са и поставяна ли е изолация. Но не това е големият проблем при старите жилища.

Сега

Васил Божков: Борисов не ми вдига телефона!

Васил Божков бе на среща с феновете на "Левски" в неделя след обед, която продължи повече от 2 часа. Бизнесменът, чийто холдинг е собственик на клуба, влезе за срещата на стадион "Георги Аспарухов" директно през паркинга в сектор А и така избегна среща с чакащите отвън репортери.

"Ако няма лотария, няма да имам пари да давам на "Левски". Оттук-нататък трябва вие да решите как да се спасява отборът.

Знаете какво направихме - стадионът е оправен отвсякъде, отборът ни е силен, имаме шансове за Купата, имаме шансове за първо място в шампионата. Но нещата бяха дотук. Сядайте, мислете - какво, как и защо! Това е ситуацията", казва Божков в кратко видео, заснето от фен, присъствал на сбирката, като бе разпространено от сайта 7dnilevski.

Капитал дейли

България ще убеждава ЕК, че само в Гълъбово има обгазяване със серен диоксид

Превишения на нормите за серен диоксид (SO2) има само в община Гълъбово. Toва ще твърди България пред Съда на Европейския съюз и ще настоява делото на ЕК срещу нея да бъде прекратено.

Позицията беше приета от Министерския съвет ден след като останалият без вода Перник беше задушен от серен диоксид, който е изключително опасен за човешкото здраве. Точно затова Европейската комисия заведе през миналата година искова молба срещу страната за систематично и постоянно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности за серен диоксид, определени от Директива 2008/50/ЕО относно качеството на въздуха.

Дума

Италианският боклук във Варна и Бургас бил за ТЕЦ "Бобов дол"

Контейнерите с отпадъците, които пристигнаха на пристанището в България, трябваше да бъдат прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол". Това заяви македонецът, управляващ компанията "Блацион" ООД Горан Ангелов, цитиран от БГНЕС.

"Блацион" ООД е българско търговско дружество със седалище и адрес на управление в София. Тази компания внася отпадъците, които бяха открити на пристанищата в България. Негови управители са македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов. Те притежават 15% от компанията, а останалата собственост е на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче.

Според Ангелов отпадъците не били прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол", защото когато пристигнали на пристанището, лицензът на централата за изгаряне на отпадъци вече бил изтекъл.

Стандарт

Учители в паника заради изпитите в четвърти клас

Учителите в четвърти клас, чиито ученици ще държат национално външно оценяване тази година, са в паника, заради нареждане на министерството, получено преди седмица.

Съгласно него децата на десет годинки ще правят диктовката си по български език и литература не под надзора на преподавателя, а от аудиозапис.

"Това е пълна глупост и смятам да сезирам министерството възможно най-скоро", казва директорът на 107-мо училище Данко Калапиш. По неговите думи не е сигурно, че във всички училища, където се правят диктовки, ще има качествена техника и децата ще чуват това, което ще им се чете.

Освен това не е сигурно дали дикторът, избран от министерството, ще чете достатъчно бавно, за да го разберат и учениците, които схващат и записват малко по-бавно. Особено ако са деца с друг етнически произход.

Земя

И малките водоеми празни

Продължаваща сушата и празните язовири, липсата на валежи от сняг и аномално високите температури за януари поставят под въпрос агротехническите мероприятия през пролетта, както и развитието на реколтата от зърнени култури през 2020 година.

По данни на Асоциация на българските села (АБС) и по информация, получена от над 130 кметства, сушата е засегнала тежко 93.5% от язовирите в селските и полупланински региони. В същото време властите крият тази информация, а медиите говорят само за водна криза в Перник, пише сайтът Selo.bg.

Дъжд със стопанско значение не е валял от 26 юли 2019 г., а водните резерви се изчерпват стремглаво, тъй като липсва както изпълнението на национална кризисна стратегия, така и отговорност от страна на институциите. Прогнозата за януари и февруари също не е благоприятна откъм валежи.

Такива ще има едва към края на февруари, и то незначителни по обем. Най-тежко е положението в областите Шумен, Разград, Търговище, Велико Търново, а също в региона на Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Пловдив, Хасково, Свиленград, Ямбол.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини