От х:

Днес в x:

Симеонов обяви, че Борисов изненадващо е подкрепил национализацията на частните лотарии

След среща в Министерския съвет тази сутрин лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на спорта Красен Кралев подкрепят предложението му лотарийните игри да могат да се извършват само от държавния тотализатор, а не и от частни фирми, както е в момента. Промените в Закона за хазарта бяха внесени в парламента снощи и на практика предвиждат национализация на частния бизнес и преминаването на тази дейност само към държавата.

"Първо обсъдих с министъра на финансите и министъра на спорта и получих подкрепа от тях. И изненадващо получих подкрепа от премиера", обяви Симеонов в парламента. На въпрос защо определя подкрепата на Борисов като изненадваща лидерът на НФСБ каза: "Е, честно казано, не очаквах такава категорична подкрепа". Попитан дали четиримата са имали среща за законопроекта днес, той поясни: "Да, затова закъснях за Народното събрание. Имах среща в Министерския съвет с тях". След което каза, че разчита и на подкрепата на БСП за приемане на законопроекта, защото преди време Корнелия Нинова обещала такава.

Валери Симеонов представи накратко предложенията си пред медиите в парламента. Той обяви, че иска държавен монопол над лотарийните игри, какъвто има в Европейския съюз, и допълни, че в законопроекта са предвидени срокове за прекратяване на лицензите на частните фирми.

По информация на "Дневник" в момента лицензи за лотария имат частните дружества "Национална лотария" и "Лотария България", в които мажоритарен дял има бизнесменът Васил Божков. Прекратяването на дейността им ще засегне неговите интереси в този сегмент от хазартния бизнес.

Талоните - само в лицензирани обекти

Валери Симеонов каза още, че предлага продажбата на лотарийни талони да се извършва само в лицензирани обекти, а не и в бензиностанции и супермаркети, както е сега, и такива да няма в радиус от 300 метра от училища.

Не е известно дали и колко лицензирани обекта като пунктове има веригата "Лафка", в която има специални места и реклама за продажбата на лотарийни билети. "Национална лотария" е един от големите партньори на веригата, свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

За срещата и подкрепата потвърди по-късно и министърът на финансите Владислав Горанов, който обяви, че така ще бъдат увеличени в пъти средствата за спорт, които идват като трансфери от държавния тотализатор, защото ще се увеличи дейността му.

На въпрос не е ли това национализация на частен бизнес Горанов каза, че не може да се говори за национализация, тъй като не се отнемат активи, а става въпрос за монополизация. Попитан защо промените се прокарват след слухове за хазартни войни, той обяви, че те ще важат за всички хазартни оператори.

Закриват Комисията по хазарта

В отговор на въпроси Владислав Горанов каза, че до месец ще предложи Държавната комисията по хазарта да бъде превърната в едноличен орган, за да е по-ясна отговорността. Мотивът да се внася предложението сега бил, че комисията е вземала противоречиви решения през годините.

Едноличният орган, който по думите му може да бъде ръководител на държавна агенция, ще се назначава или от правителството, или от министъра на финансите. По думите му няма пречка сегашният ръководител на комисията Александър Георгиев да оглави едноличния орган.

В момента тече проверка в комисията, която по думите на Горанов е заради сигнал, че "през годините така е определила начина на организиране на игрите на един от операторите, че това води до спестяване на таксата по Закона за хазарта". 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини