От х:

Днес в x:

15 °C

Два малки острова в Индонезия потънаха, още четири са на път

Два малки острова в Южна Суматра са изчезнали в резултат на повишаващото се морско ниво, предизвикано от изменението на климата, а четири други острова са на ръба на изчезването, твърди Индонезийският форум за околна среда (Walhi).

Остров Бетет и остров Гундул са потопени, като понастоящем са на един метър и три метра под морското равнище, според данни на Walhi.

"Тези острови бяха необитаеми. Един от островите, Бетет, е част от националния парк Бербак-Сембиланг “, каза във вторник (14 януари) изпълнителният директор на Walhi Южна Суматра Хайрул Собри.

Ръководителят на парка потвърждава, че остров Бетет е под вода и че островът е потъвал от известно време.

Националният парк Бербак-Сембиланг, който през 2018 г. беше обявен за световен биосферен резерват от Юнеско, е дом на мангрови горички и на богата флора и фауна.

Според Walhi, тропическа страна като Индонезия е по-уязвима от ефекта на глобалното затопляне, особено в Южна Суматра, където хората зависят много от въглища, нефт и природен газ, като по този начин допринасят за емисиите на парникови газове.

Други фактори, които са причинили потъването, включват зависимост от химическите торове в селскостопанския сектор, което причинява утаяване на земята и щети на дренажните басейни, както и прекомерния добив на подземни води за промишлеността, каза Хайрул.

Ако не бъдат положени значителни усилия за справяне с непрекъснато нарастващите океани, четири други острова в района с кота по-малко от четири метра над морското равнище биха могли да изчезнат рано или късно, казва Хайрул.

Остров Бурунг в момента е на кота морско ниво, остров Калонг и остров Салах Намо са на два метра над морското равнище, остров Крамат е на три метра над морското равнище.

Повишаващите се морски нива, които идват с по-нататъшно затопляне на земята, особено застрашават архипелагичните страни като Индонезия, където в момента милиони хора живеят в ниско разположените крайбрежни райони на около 17 000 острова.

Според Walhi, в момента има 23 малки острова, разположени край източния бряг на Южна Суматра. Някои от островите са необитаеми, но на други, като остров Салах Намо живеят хора.

Хората, живеещи на остров Салах Намо, са преместили къщите си на десетки метри от мястото, където първоначално са били построени. Повечето жители на острова се преместили тук през 1970 г., в търсене на по-добър живот, като засаждат ориз и стават рибари. През 1990 г. имало големи поляни пред къщите на хората, където можели да спортуват и децата да играят заедно, но сега нещата са различни. Вече няма поляни и много от хората също са се преместили оттук.

Южна Суматра има 1,2 милиона хектара торфени зони, които естество поглъщат въглерод и абсорбират CO2 от атмосферата - около 15% от територията, дейностите по обработване, преобразуването на земята в селскостопанска и горските пожари са причинили изсъхването на торфените площи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
31 май 2020
Последни новини