От х:

Днес в x:

Два малки острова в Индонезия потънаха, още четири са на път

Два малки острова в Южна Суматра са изчезнали в резултат на повишаващото се морско ниво, предизвикано от изменението на климата, а четири други острова са на ръба на изчезването, твърди Индонезийският форум за околна среда (Walhi).

Остров Бетет и остров Гундул са потопени, като понастоящем са на един метър и три метра под морското равнище, според данни на Walhi.

"Тези острови бяха необитаеми. Един от островите, Бетет, е част от националния парк Бербак-Сембиланг “, каза във вторник (14 януари) изпълнителният директор на Walhi Южна Суматра Хайрул Собри.

Ръководителят на парка потвърждава, че остров Бетет е под вода и че островът е потъвал от известно време.

Националният парк Бербак-Сембиланг, който през 2018 г. беше обявен за световен биосферен резерват от Юнеско, е дом на мангрови горички и на богата флора и фауна.

Според Walhi, тропическа страна като Индонезия е по-уязвима от ефекта на глобалното затопляне, особено в Южна Суматра, където хората зависят много от въглища, нефт и природен газ, като по този начин допринасят за емисиите на парникови газове.

Други фактори, които са причинили потъването, включват зависимост от химическите торове в селскостопанския сектор, което причинява утаяване на земята и щети на дренажните басейни, както и прекомерния добив на подземни води за промишлеността, каза Хайрул.

Ако не бъдат положени значителни усилия за справяне с непрекъснато нарастващите океани, четири други острова в района с кота по-малко от четири метра над морското равнище биха могли да изчезнат рано или късно, казва Хайрул.

Остров Бурунг в момента е на кота морско ниво, остров Калонг и остров Салах Намо са на два метра над морското равнище, остров Крамат е на три метра над морското равнище.

Повишаващите се морски нива, които идват с по-нататъшно затопляне на земята, особено застрашават архипелагичните страни като Индонезия, където в момента милиони хора живеят в ниско разположените крайбрежни райони на около 17 000 острова.

Според Walhi, в момента има 23 малки острова, разположени край източния бряг на Южна Суматра. Някои от островите са необитаеми, но на други, като остров Салах Намо живеят хора.

Хората, живеещи на остров Салах Намо, са преместили къщите си на десетки метри от мястото, където първоначално са били построени. Повечето жители на острова се преместили тук през 1970 г., в търсене на по-добър живот, като засаждат ориз и стават рибари. През 1990 г. имало големи поляни пред къщите на хората, където можели да спортуват и децата да играят заедно, но сега нещата са различни. Вече няма поляни и много от хората също са се преместили оттук.

Южна Суматра има 1,2 милиона хектара торфени зони, които естество поглъщат въглерод и абсорбират CO2 от атмосферата - около 15% от територията, дейностите по обработване, преобразуването на земята в селскостопанска и горските пожари са причинили изсъхването на торфените площи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини