От х:

Днес в x:

10 °C

Тъмната страна на балансирането на камъни

Изглеждат удивително. Ще ги откриете навсякъде в интернет: изображения на скали и камъни подредени в сложни, понякога противоречащи на гравитацията купове.

Зрелищните изображения обикновено включват удивителна природа като фон и провокират почти мистично усещане за спокойствие. Но явлението си има и тъмна страна.

Миналата година учените започнали да откриват подобни купове и в хабитатите на редица застрашени животни.

Проблемът бива повдиган от природозащитниците от години – когато хората пренареждат скалите, на които са се натъкнали – на плажа, в гората, в пустинята или другаде – те не осъзнават, че това не са просто камъни.

Привидно безжизненият камък, който просто си лежи в пясъка или на речното дъно, може да е неразривна част от хабитата на животното. Намесата в него, в името на добрата снимка, може би излага на риск създанията, а вероятно и цели видове.

За разлика от грамадите – големи купове скали, използвани от хората като монументи и маркировка още от древни времена – съвременният бум на подредбата на камъни в социалните мрежи има чисто естестическа цел.

Подредбата на камъни е начин бързо да оставите своя отпечатък. Хората качват снимките в Инстаграм, като вид изявление: “Бях там и направих това”.

Подобно поведение може да изглежда безобидно, но не е съвсем безвредно за видовете, които изграждат домовете си в скални ниши, като камъните осигуряват закрила от климатичните условия и защита от хищници.

Част от застрашените видове живеят в миниатюрни колонии в скалите, и една привидно невинна подредба на камъни може да направи колонията нежизнеспособна.

Според учените проблемът се запазва дори когато добронамерени хора заменят взетите скали, защото дори най-малката промяна може да е достатъчна да обезпокои животните, на които може да се наложи да изоставят хабитата си.

Сред другите проблеми е почвената ерозия, защото преместването на скали разкрива почвата отдолу и тя става по-податлива на отмиване, което застрашава развиващите се в нея организми.

Явлението заплашва и водните животни.

Преместването на камъни от речното дъно обезпокоява екосистемите, защото много видове снасят яйцата си в пукнатините между скалите, които също могат да бъдат отмити или да станат жертва на хищници.

Макар природозащитиците да разбират, че повечето хора нямат лоши намерения и просто искат да направят хубава снимка, е време да осъзнаят реалността – че действията им могат да навредят на природата, чиято красота се опитват да запечатат в изображението.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
22 фев 2020
Последни новини