От х:

Днес в x:

8 °C

Бюджет 2020 на Хасково да финансира дигитални класни стаи и социален транспорт поискаха на общественото обсъждане

Изображение 1 от 4
    77 825 672 лева е проекта на основната финансова рамка, с която ще разполага община Хасково през тази година.
    Бюджетът, разписан от кметската администрация, беше представен тази вечер на обществеността. Обсъждането мина при силен интерес от страна на бизнеса, неправителствени и общинските организации, както и от страна на гражданите.
     
    Хасковлии най-после показаха на местната управа, че им пука как ще се разпределят парите и за какво, че искат да са коректив на разходването на сумите, и зала “Хасково“ беше пълна.
     
    А с това постъпиха и няколко предложения в социалната, образователната сфера и искания за подобрения на градската инфраструктура.
     
    В бюджета да бъде заделена сума за модернизация в образователната система, като по-точно става въпрос за дигитализация на класните стаи в хасковските училища, предложи общинският съветник от „Демократична България-Обединение“ Деян Янев. Предложението му -за тази цел да бъде създадена Общинска програма с бюджет от 50 хил. лева. Идеята е училищата да могат да кандидатстват за част от финансирането през нея и със собствено дофинансиране да оборудват модерни кабинети, в които ще се работи с индивидуални дигитални устройства. Според изчисленията на Янев, предложената от него сума ще стигне за оборудването на четири смарт стаи през годината. Според него, парите за финансиране на Общинската програма за модернизация в образованието, могат да бъдат прехвърлени от заложените в бюджета 129 хил.лв. за охрана на училищата, или да бъдат осигурени от резерва, който е около 500 хил.лева.
     
    При представянето на бюджета стана ясно, че администрацията възнамерява да задели 60 хил.лв. тази година за уличната осветителна мрежа.
     
    В тази част беше поставено искане от собственик на шивашка фирма за уреждане на въпроса с осветлението в зоната след 36 блок в кв. „Орфей“. Стана ясно, че на мястото има няколко фирми, чиито около 100 служители са принудени да се придвижват до работните си места рано сутрин и вечер към домовете си в пълен мрак.
     
    Предложение за финансиране от бюджета на допълнителна социална услуга направи при общественото обсъждане от името на група граждани Петя Дамянова. Предложението е общината да закупи специализирано превозно средство, с което да се извършва т.нар. „социален транспорт“ на лица с физически увреждания. То ще се ползва за извозване на възрастни до ТЕЛК и на деца с двигателни проблеми към училище или специализираните центрове. Такъв тип услуга вече имало разкрита в Пловдив и Варна, а практиката там показвала, че е от огромна полза за близките и семействата на хората с увреждания.
     
    Второто от предложенията на същата група граждани е свързано с изграждането на закрит плувен басейн за водна рехабилитация в Дневния център за младежи и деца с увреждания “Марина“, където имало достатъчно място за подобно съоръжение.
     
    От същата група дойде и предложението за дооборудване на сега съществуващите детски площадки със специализирани уреди, които да се използват  от трудноподвижните деца.
     
    Кметът на Хасково Станислав Дечев увери, че ще се разгледат възможностите в бюджета по тези предложения.
     
    Въпроси на гражадани имаше и по повод изграждането на канализацията на кв. „Болярово“. Градоначалникът отговори, че през тази година ще се работи по първия етап на проекта, а сумата с която се разполага е около 1,6 млн.лева. До момента от необходимите около 5 млн. лева за цялостното изграждане на канализацията, от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към община Хасково са преведени безвъзмездно малко над 1, 3 млн.лв, останалите необходими средства за първия етап от около 300 хил.лв., са заделени в бюджета от очакваните постъпления от собствените приходи.
     
    Ползвателка на общинско социално жилище постави тази вечер въпроса и за възможността за закупуването на тези жилища на държавни цени. Тя поиска и облекчаване в наредбата за настаняване в социалните жилища в частта за срока за подаване на документи от хора вече настанени в тях. Предложението й е това да става с годишна декларация, в която ползвателят да описва настоящото си състояние. Според сега действащата практика документи се окомплектоват всяка календарна година. Тя беше възприета заради засечените злоупотреби от ползватели, които плащат ниски наеми в общинските жилища, като социално слаби, а в същото време бяха разкрити, че работят в чужбина и апартаментите стоят на практика празни.
     
    От общата финансова рамка, с която Хасково ще разполага през тази година от около 78 млн. лева, общата субсидия за делегираните от държавата дейности е 47, 339 млн. лева. 24,5 млн.лв. са местните приходи. От тях 10,6 са заложени от данъчни и близо 14 млн. от неданъчни приходи.
     
    За културни, спортни, младежки, образователни и социални дейности в бюджета са заложени 1, 8 млн. лв.
     
    Със 100 000 лв. и през тази година през общинския бюджет ще бъдат т подпомогнати двойки за ин витро и ин виво процедури. 200 000 лв. са заложени за помощи за новородени.
     
    С 200 000 лв. ще бъдат подкрепени различни граждански инициативи.
     
    180 хил. лв са заделени за ремонтите на детски градини и обзавеждането им.
     
    Капиталовата програма на община Хасково е за 4,1 млн.лв., от тях 900 хил. са за асфалтиране на общинска пътна мрежа.
     
    Всички предложения, направени при общественото обсъждане на бюджета тази вечер, ще бъдат разгледани и взети под внимание, увери кметът на Хасково Станислав Дечев.
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (22)

    • 1
      Гр
      Гражданин на Хасково
      61 -1
      20:17, 16 яну 2020
      Общинските жилища, категорично не трябва да се продават !!!!!!!!!!!!!!!
      Още повече на преференциални цени. Наемите им са достатъчно ниски, аз да имат своя социален ефект. Фунциата им е настаняване на социално слаби семейства. Който успее да си подобри живота(от сърце им го пожелавам), трябва моментално да го освободи, за да мога други нуждаещи се да се настанят. Който иска да си купи, значи вече има финансова възможност, нека си купи на изплащане от свободния пазар, спрямо възможностите си. Да не търси в центъра.!!!!!
      Уважаеми г-н Кмет категорично сме против да продавате социалните домове на Община Хасково.
      Те са изградени от нашите пари, за хората в нужда, докъто си оправят малко финансовото си положение и нека се ползват по редназначение, а не за пференциална "далавера"
      • Го
        Гост
        21 0
        03:21, 17 яну 2020
        Значи хасковлии ще трябва да платим по 2000 лева на човек за да напълним бюджета на общината. Така ли излиза? Това за нас е нищо, измислете още данъци и такси, поне на сто милиона да го закръглите. Да видим след още 10 години от кого ще ги събирате тия милиони!
      • Ha
        haho
        24 -1
        07:21, 17 яну 2020
        Общинските жилища, категорично не трябва да се продават!
        Да има регламентиран срок за ползване –примерно 5 години - от едно семейство, а не да прекара живота си в него.Това ще даде възможност и на други нуждаещи временно да закрепят нещата, а досегашните наематели да имат стимул за устройване в живота! Ясно е ,че общината все по-трудно ще строи и придобива жилищен фонд за в бъдеще .
      • Слава на Аллах и неговия Пророк от Банкя :))
      • Jo
        jo
        8 0
        12:30, 17 яну 2020
        Не знам, ама като гледам снимките, тия от кол и въже ли са събирани бе?
      • До
        Дон БИДОН
        9 -3
        12:54, 17 яну 2020
        Целият общински съвет-избран с купени гласове.....на пангара корумпирани н.е.к.а.д.ъ.р.н.и.ц.и заедно с г.л.у.п.а.в.и.я ви кмет!!!Целият антураж на Тенчо Лилянов са изстипосали там г.е.й.о.в.е.т.е!!!
    • 2
      Му
      Муню
      28 -5
      20:30, 16 яну 2020
      Боли,ли боли ли Гробари? Ся ко стана?Га дадохте кифтетата с ДПС на изборите ни ривахти,ся що ривети? Уж заедно в боя пък май сега турците ви минават в гръб? Май Боко не прецени,че те са по -коварни и от данайците. И май от вота на недоверие ще ви спасят откачалките от Воля които нямат интерес да падне правителството защото ще загубят лапачката. Само,че дали чичо Дони ще прости пожарникарската прегръдка в Истанбул с Вова и Султана?
      • Ге
        Генчо
        13 -1
        23:39, 16 яну 2020
        Няма да му прости.
        Чичо Дони му е скроил вече шапката.
    • 3
      Ст
      Странен
      29 -4
      20:41, 16 яну 2020
      Абе пицарят Радо още ли се вживява на умен? Крайно време е да се прочисти малко, седеше до Балкански, до Деди, сега зачервил бузки... Слабо умно и тъпо същество, стига вече! Че и кака му и тя в общината само се вживява на шеф
      • Но
        Нормален
        9 -12
        08:15, 17 яну 2020
        Ако написаното наистина е вярно, аз пък само мога да се зарадвам. Нали нормалното е човек да тръгне от ниските стъпала и да върви нагоре... Момчето е стигнало до висока трибуна и може би има с какво. Иначе доста “ сериозен” коментар от човек, чиито познания по българския, официален, може би роден език клонят към нула, след като не знае как да напише елементарна дума като “слабоумен”. Но това каква пречка е да наплюеш околните и да си стоиш удовлетворен, докато се криеш в мишата си дупка. Явно е истина, че когато гроздето е високо, било мноого кисело...
      • Гр
        Гражданин
        3 -12
        09:30, 17 яну 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ех
        Ехо9
        7 -2
        10:12, 17 яну 2020
        Кви управници различни чни ви гонят бе хора, тези са си от Гроб и си стоят пак от Гроб, ей го отпред хилнат и шефа му Цветенцето
      • Чи
        Чистачът
        3 -5
        13:00, 17 яну 2020
        Драги ограничен комплексарю, защо спираш с хуленето само дотук, нима си вече удовлетворен? Вземи отиди пред общината и го замервай с камъни този млад човек, странно Как и недупостимо издигнал се над теб! Каква дързост само! Но после нека не се чудим защо младите и кадърни кадри бягат от кочинката, в която живеят хора като “странния”, а после да видим как ще ги върнем след целият този стимул от хора като теб... Колко мъка има по този свят
    • 4
      Ка
      Касабалия
      21 -4
      20:55, 16 яну 2020
      Най-добре е Станко Хасковското Кметче.Каквото му кажат Дилианчо и Тенчо -това прави.
      • До
        Дон БИДОН
        3 -1
        14:28, 17 яну 2020
        Те са плющят по-между си
    • 5
      По
      Послушния кмет
      19 -2
      21:52, 16 яну 2020
      Брей изведнъж небивал интерес към бюджета за годината от страна на гражданите, увеличават се данъците и никаква реакция хасковлията много богат, че чак и в излишък доходи има ... На едно от последните места в страната по заплащане сме инвестиции за работни места два три цеха и се бият по гърдите вътре само тъмни работници и туй то ... Какво се случва с терена на бившите казарми никой не пита от гражданите ...
    • 6
      Ха
      хасковлия
      13 -3
      09:58, 17 яну 2020
      Тинчев навел празната си глава и мисли как да реши непосилната задача-събиране на местните данъци.Не е негова работа,нито на кака му на Радко! Или е замислен къде ще продължи след данъчната служба...
      • До
        Дон БИДОН
        4 -1
        14:21, 17 яну 2020
        Геша и той на две магарета сламата не може да раздели седнал там м.и.ш.к.а.та ,само лиляновци и от ду-пи-сето колко умно гледат само,никав к.р не става от тях
    • 7
      Зн
      знънар
      9 -2
      10:59, 17 яну 2020
      те вече ни вдигнаха данък жилище с 16%, въпреки че в сметката на общината има 4 млн точно за решаване на въпроса с отпадъците, да не говорим че "най-кадърният" кмет досега Г.И. /осъден/ направи завод за сепариране на отпадъци, сега щели да правят нова клетка на депото, за да краднат тия 4 млн, срамота е че нито един съветник не протестира срещу вдигането на данъка, може би 40 лв които дадоха за коледа на пенсионерите ще им компенсира увеличението
      • Кл
        Клисаря
        2 -3
        11:45, 17 яну 2020
        Камбаните звънят, а в главата ти никой нямаа..
    • 8
      Ти
      тити
      6 0
      11:14, 17 яну 2020
      Като видя какви кърлежи и пиявици има по банките и ми призлява. НОУ УЕЙ БЕК ТУ ХАСКОВО!
    • 9
      Ко
      Колчо
      8 -1
      11:14, 17 яну 2020
      Казаха ли за въжето,сами ли ще си го купуваме или ще го дават на изплащане от общината.
    Последни новини