От х:

Днес в x:

Това дърво е на практика безсмъртно. Или поне не старее

С течение на времето дървото Ginkgo biloba - добре познатотото гинко, не се променя. В продължение на десетки милиони години и многобройни масови изчезвания, това "ботаническо чудо" остава неизменно, непроменено "живо изкопаемо", докато светът остарява около него.

Дървото гинко е практически безсмъртно и това не е преувеличение. Както се оказва, отделните дървета живеят над 1000 години, а според някои изчисления дори 3000, а сега най-подробното проучване до момента предполага, че техният живот е теоретично неограничен. Защото не остаряват.

Стареенето и смъртта са естествена част от живота в този свят, но някои растения като гинко показват малко признаци на остаряване.

Въпреки че с течение на годините тези дървета правят по-тънки годишни пръстени, изследователите са открили твърде малка разлика в способността им да фотосинтезират, да правят семена, да пускат листа или да устояват на болести в сравнение с по-младите дървета.

Всъщност, изследвайки тъканни проби от девет дървета гинко на възраст до над 600 години, екипът изобщо не успял да намери доказателства за стареене или влошаване.

"При хората, с напредване на възрастта, имунната ни система започва да не е толкова добра", каза биологът Ричард Диксън от Университета в Северен Тексас пред "Ню Йорк Таймс" и добави, че "имунната система в тези дървета, въпреки че те са" на 1000 години, изглежда като на 20-годишно дърво."

В новото изследване учените анализирали съдовия камбий на дървото - тънък слой тъкан в ствола, който произвежда нова кора и дървесина. Този регион съдържа клетки, които са подобни на стволовите клетки при животните, макар и далеч по-малко проучени на молекулно ниво.

За да разберат как камбриумът се променя с възрастта, изследователите изследвали камериумната активност на всеки индивид, нивата на хормоните и гените, свързани с резистентността, както и транскрипционните фактори, свързани с клетъчната смърт.

През всички дървесни възрасти те не откриха значителна разлика в генната активност или устойчивостта на болести. Всъщност единственото, което наистина се променяло, била ширината на пръстените на дървото, която изглежда рязко намалява през първите 100 - 200 години и продължава с по-бавен спад през следващите няколкостотин години.

Но това не означава, че цялостния растеж се забавя. Интересно е, че вторичният растеж на дърветата не показва спад от 10 до 600-годишните гинко.

"Изглежда, че съдовият камбий в G. biloba може да запази способността за непрекъснат растеж в продължение на стотици години или дори хилядолетия“, пишат авторите. Според тях именно това позволява на дървото да "избегне стареенето на цялото растение“.

Това не означава, че дръвчетата гинко никога няма да умрат, а само че те вероятно няма да умрат от старост.  Гинко обикновено загиват от други външни фактори - вятър, пожар, мълния, болест или изсичане, което между другото е довело вида до ръба на изчезване в съвременността.

"Стареенето не е проблем за този вид", каза физиологът по растенията Серги Муне-Бош, който не е участвал в изследването, каза пред Science. "Най-важният проблем, с който трябва да се справя, е стресът."

Какво се случва с дървото гинко след 600 години живот обаче, все още не се знае. Съществува вероятност този древен дървесен вид да започне да показва признаци на молекулярно стареене в напредналата си възраст. Ще са необходими допълнителни изследвания, за да научим какво се случва с това специално дърво в течение на неговия дълъг, дълъг живот.

Проучването е публикувано в PNAS.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини