От х:

Днес в x:

48-то издание на “Южна пролет” вече е отворено за авторите дебютанти

48-то издание на конкурса за автори дебютантиа, който се провежда в рамките на Литературните дни “Южна пролет” в Хасково вече е отворено, съобщиха от кметството.

„Южна пролет” през 2020 година ще е в ните от 22 до 24 април.

За конкурса се приемат първите книги, киносценарии и пиеси на автори на възраст до 40 години.

Журито, което предстои да бъде обявено по-късно, ще присъди награди за поезия, проза, литературна критика и литературна история, детска литература, филмов сценарий и драматургия. Призьорите ще получат бронзова статуетка „Пегас” и парично възнаграждение в размер на 1000 лв. Произведенията трябва да са издадени в периода от 1 януари 2019 г. до 31 март 2020 г., включително. За конкурса дебютантите трябва да ги предоставят най-късно до до 31 март в пет екземпляра.

И през тази година ще бъде присъдена наградата, учредена от община Хасково присъжда на името на първия български книгоиздател „Александър Паскалев” в размер на 2000 лв. за цялостен принос в областта на литературата и изкуството.

Книгите, киносценариите и пиесите за конкурса, които не се връщат обратно, заедно с биографични данни за автора, негова снимка /по възможност в размер за паспорт/, e -mail и мобилeн телефон на адрес:

В миналогодишното издание на конкурса за дебютна литература се включиха 41 автори от цялата страна, сред тях петима хасковлии.

По традиция всяка Южна пролет тръгва със запалване на лауреатския огън. На 47-то издание през 2019 година честта се падна на поетесата Невена Борисова носител на Бронзов Пегас за поезия от 2009 година.

Наградата от „Южна пролет“ е сред най-престижните у нас в литературния живот. Носители на статуетка Пегас за дебюта си през годините са автори, като Георги Господинов, Елка Няголова, Иван Христов, Росен Босев, Гриша Трифонов,


Haskvo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини