От х:

Днес в x:

11 °C

Турски пчелари рискуват живота и крайниците си за производството на "луд мед"

Изображение 1 от 4

  Не е изненадващо, че субстанция достатъчно мощна да извади от строя 1000 калени в битки римски войници, е обект на интерес в продължение на хилядолетия. Най-различни истории документират ползите и рисковете от дели бал или турския “луд мед”.

  Помпей Велики будел възхищение и страхопочитание в древността, но едно зпололучно преживяване с лудия мед близо до днешния град Трабзон за малко не съсипало цялата му кариера.

  Римският генерал бил по петите на армията на Митридат VI през 97 г пр.н.е когато гръко-персийският цар бил осенен от идея – той наредил на войските си да поставят съдове с произведения в региона мед на пътя на настъпващите римляни. Трите отряда, които се натъкнали на него изпаднали в делириум или припаднали, след като били поразени от психиделичния ефект на меда. Войските на Митридат открили войниците на Помпей напълно безпомощни и просто ги избили.

  Лудият мед все още се произвежда от пчелари в планината Качкар – единственото място в света, освен подножието на Хималаите, в което местни видове рододендрон отделят мощен невротоксин, наречен сиаватоксин. Когато пчелите съберат достатъчно некар от рододендрона, те произвеждат червен на цвят мед с остър аромат и горчив вкус, който има психиделичен ефект върху хората.

  Една чаена лъжичка от него, добавена към гореща вода или мляко, е достатъчна да предизвика халюцинации или еуфория. Обикновено медът се взема преди закуска като традиционно средство срещу високо кръвно, импотентносн и редица други състояния.

  В Европа през 18-ти век медът бил внасян от османците заради способността му да предизвиква еуфория. По-новите версии на луд мед се появили в западната поп култура в сериала Футурама на Мат Грьонинг и филма Шерлок Холмс от 2009.
  Твърде голяма доза от меда, обаче, може да намали кръвното налягане до потенциално опасни нива и да предизвика гадене, загуба на съзнание, припадъци, аритмия, а в редки случаи и смърт. Няколко десетки души биват хоспитализирани на година в Турция заради отравяне с луд мед.

  27-годишният д-р Абдула Паксой, който се преместил в село Финдикли на брега на Черно море преди 3 месеца, твърди че никога преди не бил чувал за токсичния ефект на меда, докато не бил информиран от своите нови колеги за симптомите и лечението – обикновено вливане на физиологичен разтвор или инжекция с адреналин и внимателно следене на състоянието на пациента, докато сърдечнията му ритъм и кръвно налягане се нормализират.

  Дори самото добиване на меда може да е опасно. 48-годишният Хасан Кутлуата израснал по планинските склонове около Черно море, където условията са идеални за култивиране на чая, с който е известен районът и рододендронът, нужен за производството на мед.

  Баща му го научил как да се грижи за кошерите и как да ги закрепва по клоните на дърветата, което само по себе си е рисковано занимание. Кутлуата се е покатервал на повече дървета отколкото може да преброи през последните 30 години и се гордее, че досега не е падал от високо. Веднъж, обаче, бил нападнат от мечка.

  “Оцелях като си пъхнах ръката в гърлото и, прекъсвайки по този начин притока на кислород, докато крещях за помощ”, си спомня той и показва червените белези по ръцете и крака си.

  Реколтата от луд мед на Кутлуата си струва усилията. Много малка част от произвеждания в региона мед е достатъчно чист, за да оправдае името си, а килограм от него може да стигне цена от 260 евро. Много магазини в региона сега продават буркани с луд мед на все повече туристи, но качеството не е гарантирано.

  Турският черноморски регион дълго време бил основен център за производство на коноп, който според Кутлуата се харесва на пчелите, и който добавя дълбочина към вкуса на местния мед.

  Култивацията на рестението била забранена в продължение на десетилетия, на е на път да се завърне, защото правителството търси начини да стимулира изпадналата в криза турска икономика.

  Кутлуата е отворен за всякакви експерименти. В ясния декемврийски ден, в новата си работилница, на 20 минути път по планински пътеки над село Яйлакилар, той и съпругата му Емине проверяват зимните пчели, обсъждайки дали да преместят някои от кошерите в северната част на планината.

  “Отглеждането на пчели е тежък труд, но носи и огромно удовлетворение. Винаги има какво да се научи. Сега хората в селото ме наричат Хасан Удушителят, но проклет да съм, ако някога отново се сбия с мечка”, казва Кутлуата.

  Източник: theguardian.com

   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  22 фев 2020
  Последни новини