От х:

Днес в x:

14 °C

Турски пчелари рискуват живота и крайниците си за производството на "луд мед"

Изображение 1 от 4

  Не е изненадващо, че субстанция достатъчно мощна да извади от строя 1000 калени в битки римски войници, е обект на интерес в продължение на хилядолетия. Най-различни истории документират ползите и рисковете от дели бал или турския “луд мед”.

  Помпей Велики будел възхищение и страхопочитание в древността, но едно зпололучно преживяване с лудия мед близо до днешния град Трабзон за малко не съсипало цялата му кариера.

  Римският генерал бил по петите на армията на Митридат VI през 97 г пр.н.е когато гръко-персийският цар бил осенен от идея – той наредил на войските си да поставят съдове с произведения в региона мед на пътя на настъпващите римляни. Трите отряда, които се натъкнали на него изпаднали в делириум или припаднали, след като били поразени от психиделичния ефект на меда. Войските на Митридат открили войниците на Помпей напълно безпомощни и просто ги избили.

  Лудият мед все още се произвежда от пчелари в планината Качкар – единственото място в света, освен подножието на Хималаите, в което местни видове рододендрон отделят мощен невротоксин, наречен сиаватоксин. Когато пчелите съберат достатъчно некар от рододендрона, те произвеждат червен на цвят мед с остър аромат и горчив вкус, който има психиделичен ефект върху хората.

  Една чаена лъжичка от него, добавена към гореща вода или мляко, е достатъчна да предизвика халюцинации или еуфория. Обикновено медът се взема преди закуска като традиционно средство срещу високо кръвно, импотентносн и редица други състояния.

  В Европа през 18-ти век медът бил внасян от османците заради способността му да предизвиква еуфория. По-новите версии на луд мед се появили в западната поп култура в сериала Футурама на Мат Грьонинг и филма Шерлок Холмс от 2009.
  Твърде голяма доза от меда, обаче, може да намали кръвното налягане до потенциално опасни нива и да предизвика гадене, загуба на съзнание, припадъци, аритмия, а в редки случаи и смърт. Няколко десетки души биват хоспитализирани на година в Турция заради отравяне с луд мед.

  27-годишният д-р Абдула Паксой, който се преместил в село Финдикли на брега на Черно море преди 3 месеца, твърди че никога преди не бил чувал за токсичния ефект на меда, докато не бил информиран от своите нови колеги за симптомите и лечението – обикновено вливане на физиологичен разтвор или инжекция с адреналин и внимателно следене на състоянието на пациента, докато сърдечнията му ритъм и кръвно налягане се нормализират.

  Дори самото добиване на меда може да е опасно. 48-годишният Хасан Кутлуата израснал по планинските склонове около Черно море, където условията са идеални за култивиране на чая, с който е известен районът и рододендронът, нужен за производството на мед.

  Баща му го научил как да се грижи за кошерите и как да ги закрепва по клоните на дърветата, което само по себе си е рисковано занимание. Кутлуата се е покатервал на повече дървета отколкото може да преброи през последните 30 години и се гордее, че досега не е падал от високо. Веднъж, обаче, бил нападнат от мечка.

  “Оцелях като си пъхнах ръката в гърлото и, прекъсвайки по този начин притока на кислород, докато крещях за помощ”, си спомня той и показва червените белези по ръцете и крака си.

  Реколтата от луд мед на Кутлуата си струва усилията. Много малка част от произвеждания в региона мед е достатъчно чист, за да оправдае името си, а килограм от него може да стигне цена от 260 евро. Много магазини в региона сега продават буркани с луд мед на все повече туристи, но качеството не е гарантирано.

  Турският черноморски регион дълго време бил основен център за производство на коноп, който според Кутлуата се харесва на пчелите, и който добавя дълбочина към вкуса на местния мед.

  Култивацията на рестението била забранена в продължение на десетилетия, на е на път да се завърне, защото правителството търси начини да стимулира изпадналата в криза турска икономика.

  Кутлуата е отворен за всякакви експерименти. В ясния декемврийски ден, в новата си работилница, на 20 минути път по планински пътеки над село Яйлакилар, той и съпругата му Емине проверяват зимните пчели, обсъждайки дали да преместят някои от кошерите в северната част на планината.

  “Отглеждането на пчели е тежък труд, но носи и огромно удовлетворение. Винаги има какво да се научи. Сега хората в селото ме наричат Хасан Удушителят, но проклет да съм, ако някога отново се сбия с мечка”, казва Кутлуата.

  Източник: theguardian.com

   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 30.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
  30 сеп 2020
  Последни новини