От х:

Днес в x:

4 °C

Време е да научим тийнейджърите на "безопасен" секстинг, обявиха експерти по кибертормоз

Проповядването на сексуално въздържание на младите е било популярно в продължение на няколко десетилетия, но изследванията многократно установяват, че подобни образователни послания не са постигнали техните цели. Това, че на младите им се казва да не правят секс, не успя да забави започването на секса, да предотврати бременността или да спре разпространението на болести, предавани по полов път.

След появата на споделянето на снимки и видео чрез телефони, децата получават подобни съобщения, базирани на страха, за да възпрепятстват секстинга - изпращане или получаване на сексуално явни или сексуално внушаващи изображения (снимки или видео) обикновено чрез мобилни устройства. За съжаление, съобщенията за опасностите от секстинга изглежда не намаляват броя на подрастващите, споделящи голи снимки и видео.

В нов документ, публикуван в Journal of Adolescent Health, изследователи от Атлантическия университет във Флорида и Университета на Уисконсин Ио Клер, казват, че е време да научим младежите на "безопасен" секстинг.

„Истината е, че подрастващите винаги са експериментирали със своята сексуалност, а някои сега правят това чрез секстинг“, казва Самер Хиндуджа, доктор на науките, съавтор и преподавател в Школата по криминология и наказателно право в колежа на FAU за Дизайн и социално проучване и директор на изследователския център за кибертормоз. „Трябва да дадем на учениците знанията, от които се нуждаят, за да вземат информирани решения, когато са интимни с другите, нещо, което дори те признават, че е необходимо. "

Изследователите подчертават, че участието в секстинг никога не е 100 процента „безопасно“ (точно като секса), но младите хора да имат стратегии за намаляване на възможната вреда изглежда разумно.

Учените анализирали (непубликувани) данни през април 2019 г. от национална извадка от близо 5000 младежи на възраст между 12 и 17 години и установили, че 14 процента са изпратили, а 23 процента са получили сексуално явни изображения. Тези цифри представляват увеличение с 13 процента за изпращане и 22 процента за получаване в сравнение с данните им от 2016 г.

Авторите искат младите хора да разберат възможните значими и дългосрочни последици, като унижение, изнудване, виктимизация, училищни санкции, обезщетения за накърнена репутация и дори наказателни обвинения. Но те също така искат младежта, която така или иначе ще го направи, за да прояви мъдрост и дискретност, за да предотврати последиците.

"Младите хора са сексуално любопитни, а някои ще експериментират с различни поведения със или без напътствия, а секстингът не е изключение."

Учените предлагат 10 специфични, изпълними съобщения, които възрастните могат да споделят с подрастващите в определени формални или неформални ситуации, в зависимост от развитието и половата им зрялост.

1. Ако някой ви изпрати секст, не го изпращайте или показвайте на някой друг. Това може да се счита за споделяне на порнография и има закони, които го забраняват и които предвиждат сериозни санкции (особено ако снимката е на непълнолетен).

2. Ако изпратите на някого секст, трябва да сте уверени, че го познавате и напълно му се доверявате. "Catfishing" - когато някой създаде фиктивен профил или се преструва на някой друг, за да ви примами в измамна романтична връзка (и често, за да изпращате секст) - се случва по-често, отколкото си мислите. Разбира се, никога не знаете дали те ще го споделят с други хора или ще го публикуват онлайн, но не изпращайте снимки или видео на хора, които не познавате добре.

3. Не изпращайте снимки на някой, за когото не сте сигурни, че би искал да го види (уверете се, че получавате текстово съгласие, че се интересува). Изпращането на непоискани голи снимки също може да доведе до наказателни обвинения.

4. Помислете за будоарни снимки. Boudoir е жанр на фотографията, който включва внушение, а не показване. Вместо нуди, изпратете снимки със стратегически покрити интимни части. Те все още могат да бъдат интимни и флиртуващи, но липсват очевидната голота, която би могла да ви затрудни.

5. Никога не включвайте лицето си. Това е така, за да не се идентифицират веднага снимките като ваши, но също така и защото социалните медии имат сложни алгоритми за разпознаване на лица, които автоматично ви маркират във всякакви снимки, които бихте искали да останат лични.

6. Уверете се, че изображенията не включват татуировки, рождени знаци, белези или други функции, които биха могли да ги свържат с вас. Освен това махнете всички бижута преди споделянето. Също така, помислете за обкръжението. Снимките в спалнята могат например да включват картини на стената или мебели, които другите разпознават.

7. Изключете услугите за местоположение на устройството си за всички ваши социални медии, уверете се, че снимките ви не се маркират автоматично с вашето местоположение или потребителско име и изтрийте всички метаданни, дигитално прикрепени към изображението.

8. Ако сте подложен на натиск или заплахи да изпращате голи снимки, събирайте доказателства, когато е възможно. Наличието на цифрови доказателства (като скрийншоти на текстови съобщения) за всякаква злонамереност или заплахи, ще помогне на органите на реда при разследването и преследването им (ако е необходимо) и на сайтовете на социалните медии при тяхното маркиране и изтриване на акаунти.

9. Използвайте приложения, които осигуряват възможност изпратените изображения да бъдат изтривани автоматично и сигурно след определен период от време. Никога не можете да си гарантирате, че не е направен скрийншот, нито че не е използвано друго устройство за заснемане на изображението, без да сте уведомени, но използването на специализирани приложения може да намали шанса за разпространение.

10. Не забравяйте незабавно да изтриете всички интимни снимки или видеоклипове от устройството си. Това се отнася както за собствените ви, така и за снимки, получени от някой друг. Съхраняването на изображения на вашето устройство увеличава вероятността някой - родител, полиция, хакер - да ги намери. Притежаването на голи снимки на непълнолетни може да има криминални последици. През 2015 г., например, тийнейджър от Северна Каролина беше обвинен в притежание на детска порнография, въпреки че снимката на телефона му беше на самия него.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
19 фев 2020
Последни новини