От х:

Днес в x:

9 °C

Столтенберг обяви мерки за защита от руски ракети

НАТО няма да разполага собствени ракети в Европа в отговор на появата на руските „Новатор“. Вместо това алиансът ще се съсредоточи върху укрепването на технологиите за отбрана, информира „Дойче Веле“.

НАТО възнамерява през 2020 г. да отговори на разполагането от Русия на крилати ракети 9M729 „Новатор“ с редица отбранителни мерки, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

“Що се отнася до ракетите 9M729, ние като отговор ще работим по системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, над конвенционалните оръжия, за засилване на състоянието на бойна готовност и за ускорена тревога в случай на изстрелвания”, каза той пред ДПА. Според него страните от НАТО вече са се споразумели за подходящи мерки.

Столтенберг подчерта още веднъж, че разполагането на 9M729 е нарушение на ДРСМО.

“Това е част от руската стратегия за инвестиране в съвременни технологии – включително в съвременно ядрено оръжие”, заяви ръководителят на алианса. Столтенберг подчерта, че НАТО няма да отговори на Русия чрез разполагане на собствени ракети в Европа.

Според западните разузнавателни агенции, Русия не само е тествала, но и е приела на въоръжение най-малко 64 крилати ракети 9M729.

Съединените щати и НАТО смятат, че създавайки ракета 9M729, способна да лети на повече от 500 километра, Москва нарушава ДРСМО. Руската страна твърди, че 9M729 е заредена с такова количество гориво, че ракетата не може да преодолее 500-километровото разстояние.

В началото на февруари 2019 г. ръководителят на Държавния департамент на САЩ Майк Помпео обяви прекратяването на участието на САЩ в Договора за ракети със среден и малък обсег. На следващия ден руският президент Владимир Путин обяви ответен отговор и възложи на руското външно министерство и Министерството на отбраната да спрат по-нататъшните опити за преговори по това споразумение. 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини