От х:

Днес в x:

Дългото шофиране намалява коефициента на интелигентност

Учените от Великобритания, които изучават заседналия начин на живот и влиянието му върху интелигентността, стигнаха до нов извод. Шофирането на кола повече от два часа на ден се отразява негативно на IQ.

Изследователите анализирали начина на живот на повече от 500 хиляди души на възраст от 37 до 73 години, в течение на над пет години. През това време те правели и тестове за определяне на нивото и качеството на интелигентността. Оказало се, че 93 хиляди души, които ежедневно прекарват два до три часа в шофиране, имат по-нисък процент на интелигентност в резултат на това.

Освен това коефициентът на интелигетнтност, продължавал да намалява сред автомобилистите по-бързо, отколкото при тези, които предпочитат да ходят. Причината за това понижение на IQ според специалистите се крие във факта, че водачът се фокусира само върху пътя, а другите части на мозъка, които са отговорни за креативното мислене, не участват.

Подобни резултати са наблюдавани и при респондентите, които гледат телевизия повече от два часа на ден. При тях индикаторите за интелигентността също намаляват по-бързо.

Специалистите отбелязват, че има и други фактори на живот, които трябва да се вземет предвид. В тези резултати обаче има определена логика. Например, ако всички задачи и упражнения се изпълняват с една ръка, то втората ръка няма да се развие. Интелигентността е, наред с други неща, способността да получавате, обработвате и запомняте нова информация, да успявате да я ползвате при случай в нова ситуация. Ако човек прави едно и също през целия си живот, способността да възприема нова информация намалява. За един учител по английски е по-вероятно да е много трудно да разбере нова математическа теория, но не и изучаването на друг чужд език. Дългото гледане на телевизия, от една страна, може да се отрази негативно на интелекта, но от друга, зависи от това, което гледате. Едва ли ще затъпеете от научно-популярни и образователни филми, но пък и едва ли ще им посветите повече от два часа дневно, всеки ден. И какво да кажем за тези, които в течение на 8 часа изпълняват едно и също на работното си място, ден след ден, година след година...

Тенденцията към понижаване на коефициента на интелигентност се забелязва почти от самата поява на тестовете за измерването му. Учени дори установиха, че нашите прародители вероятно са имали доста по-висок IQ, като вероятните причини са по-лесното оцеляване в днешно време, развитието на технологиите и намалената физическа активност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини