От х:

Днес в x:

Сбърканата кристална топка на картина на Леонардо все пак е възможна

Картината на Леонардо да Винчи „Салватор Мунди“ изобразява Исус Христос в облекло от епохата на Ренесанса, вдигал едната ръка за благословия, с кристално кълбо в другата.

Но това кълбо не спазва законите на оптиката и породи спор относно това, което да Винчи е използвал като свое вдъхновение. Сега ново проучване твърди, че кълбото може да е реалистично изображение на куха стъклена топка.

Работата все още не е публикувана в рецензирано списание, но препринт е публикуван на arXiv. изследователите от Калифорнийския университет в Ървайн използвали компютърна симулация, за да покажат, че кълбото би било физически възможно в реалния свят, ако то е направено от тънко издухано стъкло.

Картината на Леонардо да Винчи “Салватор мунди” - „Спасителят на света“ има бурна и противоречива история. Като започнем от това, че експертите на Лувъра оспорват да е рисувана от самия него и счита за вероятно да е излязла от ателието му, т.е. да е рисувана от негови ученици и стигнем до неколкократните изчезвания, и баснословната ѝ цена.

“Салватор мунди” е рисувана около 1500 г. През XVIII в. картината изчезва, а през 1900 г. е била продадена като работа на един от последователите на Леонардо. След реставрация през 2007 г. няколко експерти заявиха, че „Спасителят на света“ е дело на самия да Винчи.

През ноември 2017 г. на търг в Christieʼs неизвестен купувач, за който още тогава се предполагаше, че е принц Салман, брои рекордните 450 млн. долара. Така “Салватор мунди” стана най-скъпата картина в света. Предполагаше се, че картината ще бъде изложена в “Лувъра Абу Даби”, но събитието беше отложено. Картината бе продадена от руския милиардер Дмитрий Риболовлев, който пък я бе купил през 2013 г. за 127,5 милиона долара.

През 2019 год. година "Ню Йорк Таймс" обяви творбата за изчезнала.

Миналата година Лувърът отказа да включи най-скъпата картина в света в голямата си изложба с творби на Леонардо да Винчи по повод 500 години от смъртта на ренесансовия гений.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини