От х:

Днес в x:

Създадоха първите "живи роботи"

Учени създадоха първите “живи роботи” - напълно нови форми на живот от живи клетки.

Екип изследователи взел клетки от жабешки ембриони и ги превърнал в машина, която може да бъде програмирана така, че да работи според желанията им.

За пръв път човечеството успява да създаде напълно биологични машини.

Те ще се използват за освобождаване на миниатюрни ксеноботи, които ще пренасят лекарства из тялото на пациента или ще почистват замърсявания из океаните. Машините ще могат да се самовъзстановяват.

Учените подчертават, че не се касае нито за традиционни роботи, нито за животински видове, а за напълно нов клас артефакти – живи, програмируеми организми.

Новите създания били проектирани с помощта на суперкомпютър, а след това създадени от биолози.

Суперкомпютърът предложил стотици възможни дизайни за новите форми на живот. Учените натоварили компютъра с конкретна задача и той трябвало да изчисли, чрез дигитална версия на еволюцията, кой дизайн би бил най-подходящ.

Когато бивал помолен да създаде същество, движещо се в определена посока, компютърът изпробвал стотици възможни начини за комбиниране на симулирани клетки в различни форми, които биха позволили и на живите форми да реагират по същия начин. Така изследователите се сдобили с теоретични дизайни на формите на живот.

Във втората част от изследването микрохирург и други учени превърнали тези дизайни в реални живи форми. Извлекли стволови клетки от африкански жаби, култивирали ги и използвали миниатюрни инструменти, за да ги разделят и сглобят повторно в дизайните, предложени от компютъра.

Клетките заработили заедно. Точно както предвидил компютърът роботите можели да се движат сами, развили последователност и започнали да проучват средата си в рамките на няколко седмици.

Можели да избутват пелети и се организирали спонтанно.

Учените смятат, че ще успеят да създадат още по-сложни версии на ксеноботите. Компютърни симулации сочат, че е възможно да се създаде дизайн на ксенобот с торбичка по тялото, която ще се използва за пренасяне на предмети – например лекарства из тялото.

Проектирането на роботи от подобни живи материали ще доведе до огромни промени в начина, по който се използват технологиите. Ксеноботите могат да се самовъзстановяват и са напълно биоразградими.

Нещо повече, те могат сами да се поправят. За разлика от традиционните материали, роботите могат да бъдат разрязани почти наполовина и да се възстановят отново.

Изследователи признават, че съществува опасност роботите да се развият по начин, който дори не разбираме и това да доведе до сериозни последици. Ако системите станат прекалено сложни, ще е невъзможно хората да предвидят поведението им.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини