От х:

Днес в x:

Всички в Онтарио получиха съобщение за ядрен инцидент в АЕЦ погрешка

Канадците в цялата провинция Онтарио получиха аварийно предупреждение рано в неделя сутринта за ядрен "инцидент" в град Пикиринг, на 30 минути от Торонто.

В сигнала се казва, че важи за хора в рамките на 10 километра от ядрената станция „Пикинг“ и макар да казва, че няма "анормално освобождаване на радиоактивност от станцията“, хората, получили уведомлението, бяха ужасени, поне докато не получиха второ уведомление повече от час по-късно, че е било грешка.

Първоначалният сигнал, изпратен на мобилни телефони около 7:30 часа, уведомява, че "аварийният персонал" реагира на ситуацията, но хората наблизо не трябва да предприемат "проактивни действия" по това време и трябва да бъдат нащрек за повече новини за инцидента.

Служители обаче потвърдиха около 8:30 ч., че сигналът е бил изпратен по погрешка. Някои от получилите аварийното съобщение получиха друго уведомление след 9:00 ч., в което се казва, че "няма активна ядрена ситуация“ и пояснява, че е грешка, но отчетите онлайн показват, че не всички са получили втория сигнал.

Официалният акаунт в Twitter на градските власти също потвърдиха, че "няма опасност за обществото" въпреки сигнала, който напомня на значително по-ужасяващия сигнал за заплаха от балистична ракета, изпратен на хавайците преди две години.

Електроенергийното дружество в Онтарио, която ръководи атомната станция, също потвърди, че уведомлението е грешка и че не се е случил опасен инцидент. 

"Както много от вас, и аз бях много притеснен, че получих този спешен сигнал тази сутрин", написа кметът на Пикеринг. "Въпреки облекчението, че не е имало действителна аварийна ситуация, аз съм разстроен, че възникна такава грешка. Говорих с провинцията и искам да се проведе пълно разследване", цитира думите му Business Insider.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини