От х:

Днес в x:

До 15 май работим за държавата

15-ти май е Денят на данъчната свобода през 2020 година, обявиха от Института за пазарна икономика.

Всяка година икономистите пресмятат символичната дата,  която показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано.

За тази година държавният проекто-бюджет е със заложени 46,8 млрд. лв. приходи. Това е рекордна сума.

Анализите показват, че средно българите ще изработват на ден по 346 млн. лв., което означава, че ще са необходими близо 136 дни за попълване на хазната. Така изчисленията сочат, че именно 15-ти май ще е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си.


Специалистите отчитат в пресмятането и няколко специфични момента, като прибавят към сумата, която трябва да изработим до настъпването на Деня на данъчната свобода, помощта от европейските данъкоплатци, който българите ще получат. Тя ще ги „отмени” за близо 8 дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 7-ти май за държавата, а в дните до 15-ти май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци.

Най-много дни през 2020 г. ще са необходими за попълване на приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са нужни над 16 дни. За осигуровките ще е нужен над месец – 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за близо 13 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други над 7 дни ще се работи само за да платим държавните и общинските такси.

Haskovo.net
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бф
    бфдб
    2 0
    20:33, 10 яну 2020
    Я мислим че цела година работим за държавата и за тоя дет духа
  • 2
    Че
    Челебията
    2 0
    14:02, 11 яну 2020
    А след 15 май сигурно ще работим за Бать Бойка и абдалите около него
Последни новини