От х:

Днес в x:

Експерти по авиационни рискове: Основната версия за украинския Боинг е попадение с ракета

Основната версия за катастрофата с украинския Боинг край Техеран е попадение на ракета, съобщи международната мониторингова група за оценка на авиационните рискове OPS GROUP в официално изявление.

"Причината за падането на самолета на Международните авиолинии на Украйна от полет PS752 при излитане от Техеран още не е известна, и с оглед на политическите обстоятелства, едва ли ще бъде определена в близко време. Отчитайки оценката на риска при операции с Техеран и Иран като цяло, препоръчваме да се приеме като основна версията, че става дума за инцидент, подобен на този с MH17 (свален над Донбас - б. р.) - докато не се появят категорични доказателства, че това не е така." - се казва в позицията на OPS GROUP, цитирана от "Укринформ".

Експертите от групата отбелязват, че на снимките от мястото на катастрофата, с които разполагат, "се виждат ясни пробойни от шрапнели по фюзелажа и крилата". За момента няма категорична яснота дали те са от ракета или са части от двигателя.

Украинският Боинг от полет PS752 на Международните авиолинии на Украйна вероятно е свален със стрелба от преносим зенитно-ракетен комплекс от вида "Игла" с попадение в единия от двигателите, смятат и експерти от аналитичния център The Institute for Global Threats and Democracies Studies (IGTDS). Изводът е направен въз основа на анализ на свързани с катастрофата радиолокационни данни, снимки и видеоматериали.

"Самолетът е изчезнал от радарите в 02:48 ч. според Координираното универсално време (времето по Гринуич - б.р.) след излитане от летище "Хомейни", на височина около 5700 фута. Радиолокационните данни от полета свидетелстват, че след излитането самолетът е набирал височина и не е имало признаци на понижаване." - гласи анализът на експертите, цитиран от агенция "Укринформ"

"Анализът на снимките показва, че лайнерът най-вероятно е бил свален от преносим зенитно-ракетен комплекс в района на летището. За това свидетелстват както пораженията върху двигателя, така и височината - типична за използването на преносим зенитно-ракетен комплекс." - подчертава експертите. Те посочват, че на снимките от мястото на катастрофата се вижда, че върху крилата на самолета има поражения от шрапнели.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини