От х:

Днес в x:

1000 лв. глоба, ако пращате домашна ракия или вино в колет

Колетите, изпращани по пощата или с куриерски фирми, вече се отварят за проверка дали в тях има домашно вино или ракия без акциз. Това става след като от 1 януари влязоха в сила промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Затова, ако сте решили да изпратите дамаджана с вино или ракия на свой роднина, трябва да знаете, че рискът алкохолът да бъде конфискуван е огромен, пише в. "Труд".

Изпращането на домашно вино, ракия без платен акциз и отпадъци от тютюн с пощенски пратки е забранено. Подателят и получателят на пратката трябва да покажат на пощенския оператор личната си карта.

Новото от тази година е, че при поискване от пощенския оператор и изпращачът, и получателят трябва лично да отварят пратката и да я предоставят за проверка. Ако се окаже, че в колета има домашно вино или алкохол без акциз, пратката може да бъде задържана, като за случая ще бъдат уведомени митничарите.

Всичко това се прави, за да бъде предотвратено пренасянето чрез пощенската мрежа на акцизни стоки без платени налози.

Пощенският служител или представителят на куриерската фирма може да поиска от изпращача документи, свързани с произхода на стоката, както и препоръчана от митничарите друга информация, гласят още промените в закона. Целта е да бъдат предотвратени опити за заобикаляне на закона като например пренасяне на домашна ракия без платен акциз или пък на домашен алкохол в бутилки от уиски с бандерол.

След разпореждане от митничарите пощенският оператор може да отвори рискова пратка и без съгласието на подателя. Колетът се отваря в помещение с постоянно видеонаблюдение, като се съставя протокол в присъствието на свидетели. При установено наличие на забранени стоки пратката се задържа, гласят новите текстове от закона, цитирани от Actualno.com.

Ако човек реши да изпрати домашно вино или ракия без платен акциз на свои роднини с колет или пък ги продава и изпраща по пощата, може да бъде глобен с двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв. За фирмите санкцията е двойният размер на акциза, но не по-малко от 2000 лв.

За да бъдат предотвратявани нарушенията, митничарите и пощенските оператори ще си обменят информация за рискови податели и получатели, за рискови пратки, както и за извършени плащания, от които може да се види дали в стойността на изпращаните стоки е включен акциз.

Въвеждат се и нови глоби, ако човек пренася за страна от ЕС алкохол над разрешения лимит. За страна от ЕС може да се пренасят до 800 къса цигари, 200 пури, 10 литра алкохол, 90 литра вино и 110 литра бира. За пренасяне на акцизни стоки над тези лимити глобата е от 1000 лв. до 4000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 лв. до 6000 лв.

Източник: Expert.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини