От х:

Днес в x:

В с.Конуш вадят Богоявленския кръст от водата за първи път от 80 години, в Свиленград спасителят за пети път е Дамян Костадинов

    Според библейската легенда на днешния ден Иисус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. По време на кръщенето небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Оттук идва и названието на празника - Богоявление.

    Голям празник е днес в с Конуш. От 80 години насам там възобновиха традицията на спасяването на Богоявленското разпятие. След тържествената литургия, която отслужи в местната църква отец Никола, във водите на река Олудере влязоха трима смелчаци. Кръстът извади Тихомир Ангелов. Той получи парична награда от кмета на селото Златко Латунов. „Дори и най-възрастните хора от селото не си спомнят някога да е имало ритуал във водата тук, така че поне 80 години назад в Конуш не е скачано за кръста. Радвам се, че възобновихме традицията и се надявам догодина да има повече желаещи да участват в нея.“, сподели кметът.

    На много места в региона днес вадиха кръста от водата за здраве.

    Село Гарваново посрещна кмета на Хасково Станислав Дечев и областният управител д-р Стефка Здравкова, които участва на празника там.

    19-годишният Христо Капитанов от Хасково извади разпятието от реката край селото. 10 смелчаци скочиха в ледените води. Богоявленската традиция и там започна с водосвет, който отслужи отец Златко.

    6 януари празнично отбелязаха и в Ивайловград. Рано сутринта в хравма „Св. Преображение Господне" се проведе тържествената литургия. На площад „Тракия” 8 смелчаги  изпълниха ритуала на Богоявление и получиха благословия за здраве.

    За четвърта поредна година, късметлията, който се добра пръв до Свещения кръст бе Христо Иванов.

    25-годишният Дамян Костадинов за пети път улови Богоявленския кръст в Свиленград.

    За първи път християнският символ попадна в ръцете на 18-годишния Георги Атанасов от ПМГ "Иван Вазов"- Димитровград, който го извади от ледените води на река Марица.

    На днешния ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Божидар, Божидара, Божана, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa! Честит имен ден! Бъдете живи и здрави!

    haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини