От х:

Днес в x:

16-годишен ученик от Математическата гимназия спаси Йордановденския кръст в Харманли

    16-годишният Валентин Василев, който е възпитаник на Природо-математическата гимназия в Хасково, спаси Богоявленския кръст от река Харманлийска.

    Спасителят на разпятието влиза във водата на Йордановден за втори път. Миналата година Валентин се престрашил да нагази за първи път в студената река. Тази година обаче е доволен, че успя да извади кръста. „Пожелавам за себе си и семейството си, и всички близки, и приятели да са здрави.“, каза Валентин. Той е категоричен, че догодина пак ще участва в ритуала, защото, казва:Традициите трябва да се пазят!

    След благословията на архиерейския наместник на Харманли отец Живко и отец Максим, Валентин Василев нагази във водите заедно с още 37 смелчаци и за традиционното Йордановденско хоро. Сред тях беше и спортният репортерът на eTV Младен Желязков, който за първи път влиза във водата на този ден в Харманли. Многократно обаче е участвал в леденото хоро на Йордановден в Калофер. „За първи път съм в Харманли на Йордановден и много се радвам, че тук традицията се пази, всички момчета са много сърцати, които влязоха във водата“, сподели журналистът.

    Хорото нагази в реката под звуците на гайдата на 11-годишния  Христо Генев с песента за капитан Петко войвода.

    След като сутринта в двете църкви „Св. Иван Рилски“ и „Св. Атанасий“ беше  отслужен велик богоявленски водосвет, момчетата стигнаха до рекатка като част от литийното шествие.

    Мераклиите  за хорото бяха облечени в носии и водени от пожарникарят Иван Дулев, който е организатор на ритуала и също е вадил кръста от река Харманлийска. Тази година обаче не влезе с останалите, защото е болен. Но докато момчетата и мъжете извиваха хорото във водата, сърцатият българин развя трибагреника на брега.

    „Благодаря ви, че пазите традициите. Бъдете здраве!“, пожела на смелчаците и всички присъстващи кметицата на Харманли Мария Киркова.

    Йордановденският ритуал и тази година събра много местни и гости на харманлийци на брега на реката. Уникалното тук е, че всяка година Йордановденското ледено хоро събира средства за благотворителност. Тази година събраната сума ще бъде разделена за лечението на болно дете и възрастен човек от Харманли.

    Преди ритуала за Йордановден харманлийци почетоха Ботев. Пред бюст-паметника на Христо Ботев в центъра на Харманли по повод 172 години от рождението на революционера за живота и делото му  припомни директорът на местния исторически музей проф. Цонка Каснакова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Хъ
      Хърманлиец от олудере
      2 -2
      01:08, 7 яну 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини