От х:

Днес в x:

Можем да намалим такса смет, но как?

Изображение 1 от 3

    Както не веднъж писахме таксата за битови отпадъци се увеличи и от 2020 година жителите на много общини в България, както и нашата започват да плащат по високия налог.

    От 2020 година Димитровград увеличава такса смет?

    Една от основните причини за увеличението е регулярното вдигане на отчисленията, които се плащат от Общините за депониран боклук по чл.60 и 64 от Закона за управление на отпадъците. Отчисленията за тон депонирани отпадъци са въведени през 2008 година. През 2008 година общината е плащала по 3 лева на тон, докато през 2020 достигат до 95 лева на тон. Възможно е да се отложи повишението от 95 лева, като се забави в  3 години, като ще бъде увеличаван както следва: за 2020 г. - 69 лв./т. (вместо досегашните планирани 95 лв./т.); за 2021 г. – 82 лв./т. ( вместо досегашните 95лв./т.); за 2022 г. – 95 лв./т.

    Парите от тези отчисления се контролират от РИОСВ, като през 2019 година на Община Димитровград са били предоставени средства за изграждане, доставка и монтаж на подземни съдове за разделно събиране на отпадъци, които бяха монтирани на бул. Д. Благоев.

    Димитровград с първите в областта подземни контейнери за отпадъци

    Целта на отчисленията по чл. 64 плащани за депониране от Общините имат за цел да се намали количеството на депонираните отпадъци и да се насърчи тяхното рециклиране и оползотворяване. Това може да се приеме, като глоба за количествата изхвърлен общ битов отпадък от гражданите и така да бъде стимулирано населението да изхвърля разделно отпадъците, които могат да бъдат преработени и рециклирани, а те са пластмаса, стъкло, метал и хартия. Равносметката е, че колкото повече отпадък попада в контейнерите за разделно събиране, толкова по малко отпадък отива на депото и толкова по малко разходи има Общината за обработка, депониране и отчисления.

    В по голямата част от Европа в гражданите е изградена култура за разделно събиране и във почти всеки дом отпадъците се сортират за рециклиране още преди да излязат от дома. Дали тези европейци са просто по културни и мислят повече за парите си и за екологията или са били принудени поради сериозен рестриктивен контрол от месните власт, да приемем , че това няма значение, важен е факта, че го правят и така са в полза на природата и заобикалящата ги среди и на разходите за боклук които правят.

    Разделното събиране е задължително по Закона за управление на отпадъците, освен това, по този начин изхвърляме купища полезни ресурси, които могат да бъдат оползотворени. Част от тях, каквито са пластмасите, лекарствата, батериите и др., захвърлени и необработени, могат да създават предпоставка за екологична катастрофа, но в същото време няма органи които ефективно да санкционират за недобросъвестното изхвърляне на болкука.

    Разделното събиране на отпадъците е задължително, припомнят от общината

    Системата за разделно събиране е приложена в града и кварталите. Имаме 105 точки, на които са разположени цветни контейнери. В резултат на доброто партньорство с "ЕКОПАК България" разширихме обхвата на системата и имаме поставени съдове за разделно събиране на още 24 точки в шест населени места в общината. "Това не се изисква по закон, но ние го направихме, защото осъзнаваме, че е важно. Местата за разполагане на съдовете са съвместно определени от общината и най-голямата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки "ЕКОПАК България" заявява кмета Иво Димов.

    Разделното събиране трябва да започне от домовете ни, за тази цел домакинствата трябва да изградят система за разделно сортиране на отпадъците. За да се организира трябва домакинството да разполага с отделни съдове за видовете отпадъци, те могат да се нагодят спрямо това с което разполагаме или да се закупят специални контейнери за дома или жилищната сграда за да се сортират видовете отпадъци които могат да бъдат преработвани.

    Голяма част от обществените сгради имат контейнери за отделно сортиране на отпадъците, в училищата и детските градини децата биват информирани и стимулирани, но това не е достатъчно. За да се възпита културата на идното поколение трябва всички дом да има условия за разделно сортиране на отпадъците и родителите да дават пример със своите действия на подрастващите.

    Един от проблемите според голяма част от гражданите е новите контейнери, който за разлика от старите има ограничено пространство за изхвърлянето на боклука и прави изключително трудно изхвърлянето на кашон от домакинството например, който трябва да бъде нарязан на по малки части за да влезе в контейнера, което до голяма степен възпира хората решили да го изхвърлят на правилното място, ако предварително не са го надробили на парчета. Това води често до поставянето на кашоните до контейнерите, което не гарантира, че ще бъдат прибрани от ЕКОПАК и обикновено се озовават в контейнерите за общ отпадък. Новите контейнери тип "иглу" замениха старите тип "бобър", като целта е отпадъците за рециклиране да се събират, като по компактна маса, като принуждават хората да ги правят на по малки части. Оправдано е от гледна точка, че както даваме пример с кашона, ако бъде изхвърлен в стандартен контейнер тип "бобър" ще заеме в пъти по голям полезен обем от тава ако бъде сгънат или направен на парчета. Но това в повечето случай създава неудобство в хората и те предпочитат да го зарежат до контейнера видно от снимката в материала или да го изхвърлят в общия съд за боклук.

    В този линк може да видите публикуваните правила за изхвърляне на отпадъците от сайта на ЕКОПАК.

    С какво помагаме при разделно изхвърляне на отпадъците освен намаляване на разходите за депониране и от там нашия данък смет:
    Хартия
    За да се произведе един тон вестникарска хартия, е нужна дървесината на 24 дървета. Ако вместо да изхвърляме вестниците, които четем, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета (250 000 000 само в Съединените щати), икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме замърсяването на въздуха с 73%.
    Стъкло
    Стъклото не се разгражда в природата (освен ако нямаме търпението да го изчакаме 4000 години), а в същото време е идеална за рециклиране суровина, защото може да се преработва в нови стъклени продукти неограничен брой пъти. Рециклирането спестява излишно замърсяване – 20% на въздуха и 50% на водата. То икономисва и много енергия, която иначе би отишла за производство на първично стъкло.
    Пластмаса
    2.5 милиона пластмасови бутилки се изхвърлят на боклука всеки час само в Съединените щати. Ако не бъде рециклирана, пластмасата попада на сметищата, където разграждането й отнема от 500 до 1000 години и замърсява почвата и водите с опасни токсини. Производството на пластмаса е два пъти по-енергоемко от процеса на рециклиране. За да помогнем, просто трябва да изхвърляме пластмасовите опаковки в контейнерите за разделно събиране.
    Метал
    Една алуминиева опаковка може да бъде рециклирана неограничен брой пъти. За рециклирането й е необходима едва 5% от енергията, нужна за първичното производство. Събирайки разделно алуминиеви опаковки, помагаме и за запазването на залежите от алуминиева руда.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ка
      като
      1 0
      08:52, 24 фев 2020
      Като изгоним крадливата пасмина герб.

    Видеа по темата

    Последни новини